• 35
 ≫ 

5 najvažnijih stvari koje su poskupele i koje ćete plaćati više u 2020.

 ≫ 

Spremite deblje novčanike jer će prosečan račun biti skuplji i 350 dinara, ne računajući robu koja je poskupela ili čije se poskupljenje tek očekuje

  • 35
Poskupljenja

Foto ilustracija: Telegraf/Tanjug/Dragan Kujundžić

Nekoliko ključnih elemenata koje čine naš svakodnevni život, prilično će nam olakšati i osiromašiti novčanike u narednom periodu.

Ukoliko niste primetili, a malo je verovatno da je tako, neka roba je već osetno poskupela (govorimo o drugoj polovini godine), dok se za neke skok cene očekuje već s prvim danom nove godine, kada na snagu stupi odluka o njihovom uvećanom cenovniku.

Cigarete

 

Među prvima na udaru ove godine bili su pušači. Njima je zbog akciznog usklađivanja, paklica koštala više u proseku od oko 10 dinara. Podsetimo, Srbija mora da dostigne standarde EU, koje propisuju da je visina minimalne akcize 90 evra na 1.000 cigareta.

U Srbiji je sada oko 60 evra, čime naša država spada u one u kojima su cigarete najjeftinije. Negde tu uz cigarete skočila je i cena goriva i kafe.

Putarine

 

Poskupljenje putarina najavljivalo se nekoliko meseci, a od početka avgusta ono je i zvanično stupilo na snagu. Vozači već nekoliko meseci plaćaju 12 odsto skuplju putarinu. Koliko su ti pojedinačni iznosi, možete čitati u našoj posebnoj vesti OVDE.

Infostan i stavka "hladna voda"

 

Uplatnica JKP "Infostan tehnologije" biće 10 odsto teža. Građani Beograda će, naime, za usluge Infostana ubuduće u okviru stavke "hladna voda" plaćati i nešto više od 130 dinara za novu uslugu - "pogonska spremnost sistema".

To je nova usluga koja je uvedena i biće u fiksnom iznosu od 130,68 dinara (sa PDV) bez obzira na količinu utrošene vode.

Odluka međutim, još čeka potpis gradonačelnika.

Struja

 

Električna energija će od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto, što znači da će za prosečan račun koji stiže na naplatu u januaru, građani izdvajati od 110 do 150 dinara više, u zavisnosti od potrošnje.

TV pretplata

 

Predlogom izmena Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis predviđeno je poskupljenje pretplate sa 220 na 255 dinara mesečno.

Nova taksa, koju građani inače plaćaju preko računa za struju, trebalo bi da počne da se naplaćuje od 1. januara 2020. godine.

I to nije sve

 

Posle poskupljenja struje, TV pretplate, takse za vodu, korigovanje cena najavila je i "Gradska čistoća" . Umesto 5,13 dinara po kvadratu, sada će se za smeće plaćati 5,64 dinara.

Sve ukupno to je oko 350 dinara dodatno po svakom računu.

Treba napomenuti i da je poskupelo izdavanje vozačkih dozvola, ali i cena najma stanova pa ćemo novu 2020. svakako dočekati kao "skuplju", prilično skuplju.

Video: Ako struja udari na novčanike, ovo su trikovi kako da to izbegnete

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ON

    10. novembar 2019 | 14:58

    Pa sve nam je kao u EVROPI. Samo plate i penzije ko u AFRICI. Ali NAPREDUJEMO.

  • Kad ode poslednji...

    10. novembar 2019 | 11:46

    ...ne mora da ugasi svetlo, jer ionako ispada da se prazni zemlja da bi je drugi lakse preuzeli... svaki racun ima barem 3 stavke koje idu u privatne dzepove, kao super nam je,obnavljamo ulice, trgove, mostove...ne nije super,to radite od nasih para a ne od svojih da bi se hvalili time, sve vise i vise zavlacite ruke u sve plice i plice dzepove gradjana, ali vasi su sve dublji i dublji, ko se snadje prezivljavace ko ne, otici ce... svetla na kraju tunela nema, ugaseno je

  • Opa

    10. novembar 2019 | 11:53

    Cuj hladna voda Povećajte penziju 10.15.20 posto pa mi naplatiti sve ovo sto ste nabrojati Vi Povećajte penziju pa uzmete vasim povecanjem

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>