• 8

Ugovor za telefon: Zašto važi i posle dve godine i da li operater mora da vam kaže da papir ističe

O datumu vašeg ugovora sa operaterom, morate misliti lično vi

  • 8
Ugovor, telefon, sklapanje ugovora

Foto: Shutterstock

Naizgled banalno pitanje, ali važno, posebno kada se tiče vašeg novčanika jeste ono koje su nam postavili naši čitaoci - šta se dešava kada korisniku istekne ugovor koji je potpisao na dve godine sa mobilnim operaterom?

Naime, mnogi, kao i jedan naš sugrađanin koji nam se požalio, misle da je isticanjem ugovora sve završeno i da nemaju više nikakvu obavezu prema operateru. 

Činjenica je međutim, da ugovor nastavlja da važi, jer ste, uslovno rečeno, tako dozvolili.

- Postoje ugovorene obaveze koje se zaključuju na određeni vremenski period. Obično je to šest meseci, godinu dana ili dve godine, u zavisnosti od operatera i usluge koju korisnik, odnosno potrošač zaključuje. Za period od minimalno godinu dana, na primer, potrošač ima pravo da ostvari neki popust, da kupi novi telefon, popust na pretplatu u iznosu od 50 odsto, pod uslovom da nakon isteka te minimaane obaveze, ukoliko želi da raskine ugovor, mora da isplati razliku cene popusta do punog iznosa cene proizvoda. Ili, ukoliko je kupljen uređaj, da se isplati puna cena i onda raskine ugovor - rekao je za Telegraf Biznis Marko Dragić, pravni savetnik u Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije.

On objašnjava, da kada je reč o ugovoru od dve godine, on nastavlja dalje da teče pod istim uslovima kao i prvog dana kada je napravljen.

- Ugovor ima istu validnost sve dok korisnik ne ode u poslovnicu i ne podnese zahtevsa raskid ugovora. Tek nakon toga se smatra da je ugovor raskinut - kaže Dragić.

Na pitanje da li su operateri dužni da ipak obaveste svoje korisnike da im je ugovor na izmaku, kaže:

- Ne postoji zakonska odredba. Tako da operater nije obavezan da obavesti u nekom predviđenom roku korisnika o datumu isteka ugovora. To je isključivo poslovna politika firme i da li će na taj način zadržati postojeće korisnike ili dobiti nove - kaže nam Dragić.

(Vesna Bjelić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljutiša

    22. novembar 2019 | 16:34

    Ne znam da li će se nekad zavesti red sa tim ugovorima. Bio sam u sličnoj situaciji gde sam mesec dana pre isteka ugovora pismeno raskinuo ugovor kako mi ne bi produžavali automatski ugovor. Onda su mi obračunali taksu za prevremeni raskid ugovora!? To ima samo u Srbiji!!!

  • Sasa

    22. novembar 2019 | 17:41

    Na zapadu postoji stari dobri trik.. Danas potpises ugovor, a onda im odmah das otkaz sa datumom isteka ugovora. Tako da ne moze da se desi da si zaboravio da otkazes ili bude manje od tri meseca do isteka ili kao otkaz nije stigao itd. U ovakvoj situaciji ce sam operater da te zove pre isteka da ti nudi bolje uslove.

  • Mi

    22. novembar 2019 | 15:55

    Sve je to lopovluk koji je dozvoljen operaterima i vataju narod na neznanje pa da deru ko Musa jarca

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>