• 5

U EU za hranu daju 12 odsto kućnog budžeta, a u Srbiji na nju ode 24 odsto

Izdaci za hranu su treća najveća stavka u ukupnim troškovima domaćinstava u EU,

  • 5

Izdaci za hranu domaćinstava u zemljama Evropske unije čine u proseku 12,1 odsto njihovih ukupnih rashoda, a u Srbiji 24,2 procenta, prema podacima evropske statističke službe Evrostat.

Rezultati istraživanja, objavljeni na zvaničnoj internet stranici Evrostata, pokazuju da su domaćinstva u EU 2018. godine potrošila 1.047 milijardi evra na hranu i bezalkoholna pića, što čini 6,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) 28-članog bloka, dok su u Srbiji potrošila 7,05 milijardi evra, ili 16,4 procenta BDP-a.

Izdaci za hranu su treća najveća stavka u ukupnim troškovima domaćinstava u EU, posle rashoda za stan, vodu, električnu energiju, gas i druga goriva koji odnose 24 posto kućnog budžeta i prevoza sa udelom od 13,2 procenta.

U analizi nisu dati podaci o tome koliki udeo režijski troškovi i prevoz imaju u ukupnim rashodima srpskih domaćinstava.

Hranu i bezalkoholna pića 2018. godine najskuplje su plaćala domaćinstva u Rumuniji, kojima su ti izdaci jeli čak 27,8 odsto kućnog budžeta, a najjeftinije su prolazila britanska domaćinstva gde su tri troškovi činili samo 7,8 procenata ukupnih kućnih rashoda.

Kada je reč o državama na tlu bivše SFRJ, hrana i bezalkoholna pića su bili prošle godine velika stavka u ukupnim rashodima domaćinstava u Crnoj Gori sa udelom od 24,8 odsto, u Hrvatskoj su činili 18,8 posto, a u Sloveniji 14 procenata ukupnih troškova domaćinstava.

U studiji nisu dati podaci za Bosnu i Hercegovinu i Severnu Makedoniju.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    Kojih 24 posto mozda 84 posto, kolike su nam plate a hrana skuplja nego u zemljama EU!

  • Batica

    Tu nema logike! Mnogo veći procenat je u Srbiji

  • Srb

    24 posto ako jedes najfinije stvari a da bi normalno je nemoze ispod 2000 dnevno za porodicu a to je 60000 mesecno i to je 24 posto?

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke