• 4

Da li je isplativije štedeti u dinarima ili evrima? Evo ko na kraju ima 23 evra više!

Kamata na dinarsku štednju, za razliku od devizne štednje, ne oporezuje se

  • 4

U poslednjih godinu dana štednja u domaćoj valuti povećana je za 33 odsto, odnosno za trećinu, što je, kako su nam rekli u Narodnoj banci Srbije (NBS) impresivan podatak.

Prema poslednjim raspoloživim podacima, dinarska štednja trenutno iznosi 78 milijardi dinara i više je nego četiri puta veća u poređenju sa krajem 2012. od kada beleži intenzivan rast, što svedoči o poverenju građana u domaću valutu. Dinarska štednja je prošle godine povećana za 10,9 milijardi dinara (oko 22%), a od početka ove godine za 16,9 milijardi dinara, što je znatno više od celokupnog prošlogodišnjeg rasta.

- Atraktivnost i brži tempo rasta dinarske štednje u odnosu na deviznu rezultat je sve većeg poverenja građana u monetarnu politiku Narodne banke Srbije, naročito povećanog kredibiliteta domaće valute tokom poslednjih sedam godina. Povećanje dinarske štednje jeste rezultat poverenja u domaću valutu, što je neophodan uslov. Rastuće poverenje u dinar omogućeno je dužim periodom niske i stabilne inflacije i relativno stabilnog kursa, čemu svojim merama doprinosi Narodna banka Srbije - kažu nam u NBS.

Pored toga, na dinamičan rast dinarske štednje utiču atraktivnije kamatne stope u odnosu na deviznu štednju, kao i povoljniji poreski tretman, jer se kamata na dinarsku štednju, za razliku od devizne štednje, ne oporezuje.

Narodna banka Srbije je u više navrata ukazivala na isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju.

Tako je i ove godine povodom Svetskog dana štednje, Narodna banka Srbije izradila redovnu analizu isplativosti štednje. Analiza je još jednom potvrdila da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u devizama – i u kratkom i u dugom roku - štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara, dobio bi oko 2.700 dinara (ili oko 23 evra) više u odnosu na štedišu koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio oko 845 evra, odnosno protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara.

Da rast štednje ukazuje na sve veće poverenje građana u domaći finansijski sistem, govori i činjenica da je taj rast ostvaren u uslovima relaksacije monetarnih politika i Narodne banke Srbije i Evropske centralne banke, odnosno čak i u uslovima smanjenja kamatnih stopa.

- Napominjemo da je inflacija u našoj zemlji sa nekadašnjih dvocifrenih nivoa spuštena na niske i stabilne nivoe još tokom 2013. godine, od kada se održava u proseku oko 2%. Dinar je danas na sličnom nivou na kojem je bio u avgustu 2012. godine (ojačao je u odnosu na evro za oko 1%), a Narodna banka Srbije uvećanjem deviznih rezervi na najviše nivoe od kada se mere dodatno jača stabilnost i otpornost domaćeg finansijskog sistema - rekli su u NBS.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis/V.B.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    Dtednja nikada nikome nije nesto dobro donela...na kraju kamatu pojede porez na dobit i inflacija...

  • Jovan

    Generalno je zbog visine kamate bolje u dinarima ali da je ista kamata u dinarima i u evrima videli bi ste kolika bi bila dinarska koliko euro tednja.Najbolje je novac okretati i ne drzati u banci danas sa 5-10 hiljada eura moze se pokrenuti neki mali otvoriti butik, prodaja opreme za mob telefofone, kiosk, piljarnica, fast food ne moze se tu mnogo zaraditi ali daleko vise nego da leze u banci.

  • Relja

    Ne pada mi na pamet, ni u Evrima ni u Dinarima. Ono što imam držim u slamarici.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke