• 25
 ≫ 

Plata konobara izađe na 2.000 evra: Hrvati već traže radnike za predstojeću sezonu

 ≫ 

"Radnik je prijavljen sto odsto na platu, radi osam sati dnevno, a u slučaju prekovremenog, sati se plaćaju"

  • 25
Dubrovnik, Hrvatska

Foto: Ivana Trišić/Telegraf.rs

Bliži se nova godina i Hrvatska već počinje da traži radnike u BiH za letnju sezonu 2020. godine, prenose mediji u BiH.

Predsednik Udruženja radnika ugostiteljstva i turizma u Republici Srpskoj Željko Tatić izjavio je da će naredne godine biti sigurno veći odlazak u Hrvatsku ugostiteljskih radnika, i to ne samo onih kvalitetnih.

- Ozbiljne kompanije već traže radnike, a dosta kompanija počinje da radi već od trećeg ili četvrtog meseca. Ljudi sa naših prostora su se pokazali kao kvalitetni radnici, a Hrvatska bi osetila pad u kvalitetu da nema radnika iz BiH - rekao je Tatić.

Bojan Divčić s portala za zapošljavanje Posao.ba kaže da već u ovom periodu postoje oglasi za sezonske poslove u Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali ne u u tolikom broju kao što se očekuje početkom sledeće godine.

- Uslovi koje poslodavci u Hrvatskoj nude zavise najviše od pozicije i industrije, ali generalno možemo reći da nude nešto bolje plate nego za iste poslove u BiH i sve ono što po zakonu treba da osiguraju radnicima. Često nude kompletnu pomoć pri regulisanju radne i boravišne dozvole, smeštaj i hranu - rekao je Divčić za "Nezavisne".

On kaže da su traženi radnici za poslove u turizmu i ugostiteljstvu, posebno hotelijerstvu, ali i poslovi u građevinarstvu i saobraćaju.

Dodaje da se na godišnjem nivou pođednako traže i sezonski radnici i radnici van sezone, što nije bio slučaj do pre tri godine.

Dubrovnik, Hrvatska

Foto: Ivana Trišić/Telegraf.rs

Goran Mitrović iz Agencije za konsalting sa sedištem u Beogradu, koja spaja radnike s poslodavcima, potvrđuje da je počela potraga za radnicima.

- U Hrvatskoj postoje određene kvote za sezonske radnike i kada se ispune, ne mogu više da zapošljavaju sezonske radnike. Traženi su konobari, kuvari, poslastičari, sobarice, recepcioneri... Imamo intervjue u Beogradu, a imaćemo i u Sarajevu i Banjaluci - kaže Mitrović.

Ističe da sezona kreće već od marta i aprila, pa poslodavci u Hrvatskoj hoće da obezbede na vreme radnu snagu, kao i da nude dobre uslove.

- Sve je po zakonu, radnik je prijavljen sto odsto na platu, radi osam sati dnevno, a u slučaju prekovremenog, sati se plaćaju. Glavni konobar, koji ne treba veliko znanje za to, ima oko 1.000 evra platu. U sezoni s prekovremenim satima neki su izlazili i sa oko 2.000 evra - rekao je Mitrović.

Video: Da li bi Beograđani radili za 1.000 evra u Hrvatskoj? Evo kako je odgovorila žena rodom iz Vukovara

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ch

    15. decembar 2019 | 20:49

    E jes , lazu bre!!!!

  • Putin R.S

    15. decembar 2019 | 23:10

    Gde bre izadje 2.000 evra za konobarisanje?? Nemojte da lazete ljude vise. Da je tako sami bi Hrvati radili za te pare i ne bi bezali za Norvesku, Dansku, Nemacku... za isti novac.

  • Rajko

    15. decembar 2019 | 18:36

    Au brate ala ovi kroasani lažu, opet neki mitovi i izmišljene priče

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>