• 4
 ≫ 

Najteže pitanje na razgovoru za posao: Kako da od budućeg poslodavca dobijete veću platu?

 ≫ 

Prvi odgovor najčešće usmerava dalji tok pregovora o visini zarade

  • 4

Pitanje o visini plate, najčešće se nalazi na online upitniku ili ga direktno saopštava poslodavac. Inicijalno je reč o neodređenom pitanju koje otkriva očekivanja.

Postoje brojne debate o tome kako odgovoriti na pitanje koje najčešće može biti neprijatno. Pojedini stručnjaci zagovaraju tezu da je najbolje postaviti opseg potencijalne zarade.

Šta zapravo predstavljaju očekivanja o zaradi?

 

- Kompanija želi da sazna da li ste vi kao radnik u rangu većine zaposlenih na poziciji za koju konkurišete - objašnjava savetnica za razvoj karijere Kejt Dikson.

Postoje i pravni razlozi zbog kojih poslodavci žele da čuju vaša očekivanja. Gradovi poput Njujorka ili država Kalifornija, u zakonima zabranjuju poslodavcima da propituju kandidate o plati koju su ranije primali.

- Budući da takvo pitanje nije dozvoljeno, moraju da imaju predstavu o vašim željama - dodaje Dikson.

Za koji god posao da konkurišete, budite spremni da date odgovor.

- Dva puta će vam postaviti pitanje. Najpre na početku razgovora, a onda kada shvate da ste prava osoba za njih. Oni samo žele da im olakšate posao - objašnjava trener za pregovore o plati Džoš Dudi.

Ne odgovarajte na pitanje u online upitniku

 

Ne možete biti potpuno sigurni, sve dok direktno ne razgovarate sa osobom koja odlučuje. Zbog toga stručnjaci savetuju da kandidati izbegavaju odgovore na online upitnicima.

- Ukoliko odgovor nije obavezan, ostavite prazno polje. Ako pak morate da napišete nešto, kažite im da ste veoma fleksibilni i spremni za otvoren razgovor - navodi stručnjak za karijernu podršku ženama Sinšija Pong.

Postoje i uptnici gde se odgovor mora iskazati ciframa. Tada napravite malo istraživanje o prosečnim zaradama na istim ili sličnim poslovima.

- Dama savetujem da neće pogrešiti, ukoliko stave veću sumu od one koju su planirale - kaže Pong.

Kada morate da upišete sumu, pokušajte da prikažete očekivani opseg zarade

 

Istraživanja koja je pomenula Sinšija Pong, sprovode se u okviru različitih profesionalnih grupa. Među njima je i vaše zanimanje. Ne zaboravite na iskustvo koje posedujete, jer svaki poslodavac želi novog radnika koji neće početi od nule.

Pravi profesionalac zna kolika je njegova tržišna vrednost i ne ide ispod donje granice, pre nego što preuzme novi posao.

- Ukoliko ste stručni, talentovani i perspektivni, insistirajte na svojim zahtevima. U krajnjem slučaju, uputite im okvirnu ponudu - objašnjava Diskon.

Pre nego što odete na razgovor za posao, posavetujte se i sa kolegama iz vaše branše. Da biste stekli realni uvid o ceni rada, najbolje prvo saznajte koliko iznosi početna plata za poziciju na koju pretendujete.

- Najvažnije je da poznajete konkretan poslovni slučaj, pa u skladu sa njim birajte opseg zarade koja bi vas zadovoljila. Ukoliko poslodavcima dopustite da prvi odrede sumu, pregovori o većem iznosu su završeni - objašnjava trener upravljanja karijerom Ketrin Sakser, a prenosi Huffington post.

Kako odgovoriti bez navođenja konkretne sume

 

Ukoliko ne želite da odmah odgovorite o konkretnom iznosu, recite poslodavcu da ćete pitanje plate razmotriti u kasnijim fazama razgovora.

Poželjni odgovori su:

"Srećan sam što razgovaramo o plati", ili "To zavisi od obaveza koje ću imati tokom rada".

- Poslodavcu napomenite da se tokom razgovora želite koncentrisati na kvalitet koji donosite njegovoj kompaniji. Kažite mu da je eventualni angažman korak napred za vas u pogledu odgovornosti i zarade. Očekivanja od posla su nekada bitnija od cifara - objašnjava Džoš Dudi.

Pitanjem odgovorite na pitanje

 

Reč je o taktici koja podrazumeva vašu inicijativu i propitivanje poslodavca o rangovima zarada.

"Prema mojim saznanjima, posao koji nudite u proseku se plaća toliko. Da li je to u skladu sa vašim budžetom?", jedno je od pitanja kojim možete preokrenuti tok razgovora.

- To stvara utisak da zaista želite da pomognete regruteru, kako biste na kraju saznali da li su vam ista očekivanja - objašnjava Dikson.

Ukoliko niste sigurni u svoje istraživanje, postavite pitanje na sledeći način:

"Iako ne znam dovoljno o detaljima mog angažmana i nemam pravu procenu kolika bi bila moja plata, voleo bih da čujem kakvo je vaše mišljenje".

Direktno odbijanje odgovora izaziva neprijatnosti.

Očekivanja se najčešće razlikuju od konačne ponude

 

Visina očekivane plate najčešće se razlikuje od konačne poslovne ponude. Ukoliko u međuvremenu saznate nove detalje koji se tiču nesklada između zarade i odgovornosti, slobodno tražite veću platu.

- Nove informacije pružaju snažne argumente, koji vam pomažu da dobijete veću platu - savetuje Pong.

Video: Da možete da birate koliku biste sebi platu dali?!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>