• 0

Najbogatiji Rusi postali još bogatiji: Njihova imovina veća za 53 milijarde dolara

Prva trojica su Vladimir Potanin, Leonid Mihelson i Vagit Alekperov

  • 0

Ruski bogataši u grupi od 500 najbogatijih ljudi na svetu, povećali su svoje bogatstvo sa ukupno 52,9 milijardi dolara u poslednje četiri godine, objavio je Blumberg.

Prvo mesto među najbogatijim Rusima ponovo je zauuzeo Vladimir Potanin, jedan od glavnih akcionara kompanije koja je najveći svetski proozvođač paladijuma i jedan od najvećih proizvođača nikla, platine i bakra.

Vladimir i Jekaterina Potanjin Foto: Profimedia/TASS

Njegovo bogatstvo sada iznosi 28,2 milijarde dolara, odnosno veće je za 8,5 milijardi.

Na drugoj poziciji je vlasnik Novateka, Leonid Mihelson, koji je postao teži za 5,2 milijarde, tako da sada ukupno ima 24,6 milijardi dolara. Novatek je najveći privatni proizvođač gasa u Rusiji.

Treći na listi je suvlasnik naftne kompanije Lukoil, Vagit Alekperov, čiji je kapital porastao za 6,2 milijarde dolara i procenjuje se na 22,3 milijarde.

Putinovi drugari, Vagit Alekperov Foto: Foter/Flickr/europeanbusinesssummit

Među najbogatijim Rusima su i vlasnik čeličane NLMK, Vladimir Lisin, sa bogatstvom od 21,3 milijarde dolara (povećanje od 3,5 milijardi), zatim vlasnik metalurške kompanije "Severstal", Aleksej Mordashov (plus 2,5 milijardi dolara, na 20 milijardi), kao i Genadij Timčenko koji poseduje akcije u Novateku i Siburu, a čije se bogatstvo povećalo za 4,4 milijarde dolara dostižući ukupno 18,2 milijarde.

Blumbergov indeks milijardera BBI temelji se na ceni akcija kompanija u kojima milijarderi imaju udeo.

Video: Student u Rusiji pucao na drugove

(Telegraf Biznis/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>