• 0
 ≫ 

Ako vam novac klizi iz ruku, vreme je da primenite ovih 5 trikova

 ≫ 

Koliko puta ste rekli da će naredna godina biti drugačija? Koliko puta ste zacrtali ciljeve koje niste ostvarili, ili ste isplanirali da odvajate po malo od svake plate, ali to nikako da vam pođe za rukom? Neka 2020. bude ta!

  • 0

U slabije razvijenim zemljama ušteđevina nije česta pojava, što je uglavnom posledica ekonomskog statusa, ali ponekad i kulture naroda, međutim, ono što čudi je da u poslednje vreme ni građani naprednih država ne uspevaju da nađu "zajednički jezik" s novcem. Kako piše "Independent", 15 odsto Britanaca nema nikakvu ušteđevinu, a svaka treća osoba je uštedela manje od 1,500 funti.

Predlažemo 5 mera štednje s kojima možete početi od 1. januara!

Podelite platu na 5 delova

 

Bilo da platu primate jednom ili dvaput u mesec dana, iznos koji vam preostane nakon plaćanja računa i obaveznih stavki, podelite na 5 delova. Četiri dela rasporedite na četiri nedelje jednog meseca, a 5. deo stavite u štek. Krećite se okvirima stvari koje vam trebaju, a one koje želite - priuštite sebi povremeno, jer se lako može desiti obrnuta situacija.

Nađite povoljnu kamatnu stopu štednje

 

Gotovinska štednja često nije opcija, ali je još teže pronaći banku koja bi uz povoljnu kamatnu stopu omogućila opipljiv godišnji prihod. Istraživanja pokazuju da četvrtina Britanaca nije imala štedne uloge tokom života. Ipak, koliko god da ste sumnjičavi, ako pronađete pouzdanu banku i dobre uslove - ovaj vid štednje je možda najpametniji.

Papir trpi sve, a ponekad i tegla

 

Kako se ne biste pogubili u svojim planovima na šta potrošiti novac, sve svoje zamisli stavite na papir. Neka on bude na vidnom mestu, tako da se svaki put kada posegnete za novcem - setite šta je zaista važno. Složićete se da je ulaganje u putovanje ili renoviranje kuće pametnije od impulsivne kupovine krpica. Osim toga, nabavite jednu veliku teglu, recimo od 5 litara, i nemojte dolaziti u iskušenje da je dirate sve dok ne bude do vrha puna!

Pamet u glavu ili u telefon?

 

Neke svetske kompanije imaju algoritme koji, u odnosu na vaša primanja, računaju iznos namenjen štednji. Reč je o čistoj matematici, pa su greške minimalne. Na primer, startap banke nude ovu uslugu. Na vama je samo da se opustite i ne razmišljate previše!

Recite NE onlajn kupovini!

 

Jedan od "najboljih" način za uzimanje vaših para je kupovina preko interneta, i to iz više razloga. Iz dosade često skrolujemo razne stranice čiji nas sadržaj mami, dok nas sa druge strane - onlajn kupovina lišava tumaranja po radnjama i gubljenja vremena. Tada se javlja i rizik od preterane potrošnje, jer se kupovina rešava jednim po jednim klikom, a problem je i način plaćanja - kada koristimo karticu često se opustimo, i nemamo utisak da, zapravo, trošimo svoj novac.

Video: Naručio majicu, dobio haljinu: Ovo su najveći horori onlajn kupovine

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>