• 1

Imate višak novca? 4 strategije kako da ga podelite drugima

Često se pitamo kako da uštedimo novac, ali ima i onih koji su na slatkim mukama kako da rasporede višak. To se posebno odnosi na Amerikance, koji opet imaju i poresku politiku koja "jede" finansije, pa iako su u obliku poklona

  • 1

Mislite da je poklanjanje novca lako onima koji ga imaju previše? I nije baš. Često je to procedura koja mora da prati zakon, a pored toga, ne gledaju svi blagonaklono na to jer misle da će ih takav poklon obavezati na nešto.

Generacija bejbi bumera naslediće 9 biliona dolara bogatstva, dok se predviđa da će ukupno 36 biliona dolara pripasti svim američkim naslednicima u naredne tri decenije.

To je mnogo kapitala koji ima moć da učini mnogo dobrih dela za porodice i privredu uopšte. Sa druge strane, gomila novca može da iskomplikuje porodične poslove.

Novac ume da pokvari i porodične odnose, a ponekad pokloni u te svrhe kod nekih mogu izazvati ljutnju. Kako bi mogao taj novac da se rasporedi pravedno?
Evo četiri strategije koje treba razmotriti:

Strategija 1: Ako ste zabrinuti zbog niže granice izuzeća od poreza (zakon koji važi u SAD), možete godišnje davati do 15.000 dolara bilo kome i za tu vrednost poklona ne primenjuje se izuzeće.

Strategija 2: Ako odlučite da pomognete u školovanju dece, unuka, medicinskim ili stomatološkim računima, ti iznosi se takođe ne računaju sa godišnjim limitom poklona. Imajte na umu da morate direktno da platite lekara ili školu, a ne osobu, a postoje pravila o tome šta se smatra "obrazovnim“. Pre nego što napišete ček, razgovarajte sa poreskim pripravnikom.

Strategija 3: Novac možete ubaciti u plan uštede na fakultetskim ustanovama u korist deteta ili unuka.
Pre nego što uručite ovakvu vrstu poklona, konsultujte se sa odborom za planiranje. Takav poklon može da utiče i na potencijale stipendije studenata, pa morate biti obazrivi.

Strategija 4: Želite alternativu novčanim ili školskim doprinosima? Možda možete da invetirate u ime nekog drugog. Imajte na umu da je prihod od svake investicije koju prodajete - kamate i dividende - oporezovan. Takođe, morate na vreme rešiti sve začkoljice jer se lako može deseiti da posle vaše smrti ostavite i dug za porez na kapitalnu dobit.

Pazljivo uložen portfelj trebalo bi da se udvostruči svake decenije. Bez obzira da li je taj novac u rukama roditelja, odrasle dece ili na čuvanju za mališane, budite fer i iskreni prema svojoj deci kada je reč o finansijama, a koje bi oni trebalu da razumeju. Budite nejasni i izbegavajući i mogu biti sumnjivi.

Najvažnije je da razgovarate sa finansijskim savetnikom, a možete da kalkulište za poreskim pravilima koji će pomoći izgradnji trajne zaostavštine za sve.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke