• 1

Imate višak novca? 4 strategije kako da ga podelite drugima

Često se pitamo kako da uštedimo novac, ali ima i onih koji su na slatkim mukama kako da rasporede višak. To se posebno odnosi na Amerikance, koji opet imaju i poresku politiku koja "jede" finansije, pa iako su u obliku poklona

  • 1
Posao, biznismen, menadzer, sastanak

Foto: Shutterstock

Mislite da je poklanjanje novca lako onima koji ga imaju previše? I nije baš. Često je to procedura koja mora da prati zakon, a pored toga, ne gledaju svi blagonaklono na to jer misle da će ih takav poklon obavezati na nešto.

Generacija bejbi bumera naslediće 9 biliona dolara bogatstva, dok se predviđa da će ukupno 36 biliona dolara pripasti svim američkim naslednicima u naredne tri decenije.

To je mnogo kapitala koji ima moć da učini mnogo dobrih dela za porodice i privredu uopšte. Sa druge strane, gomila novca može da iskomplikuje porodične poslove.

Novac ume da pokvari i porodične odnose, a ponekad pokloni u te svrhe kod nekih mogu izazvati ljutnju. Kako bi mogao taj novac da se rasporedi pravedno?

Evo četiri strategije koje treba razmotriti:

Strategija 1: Ako ste zabrinuti zbog niže granice izuzeća od poreza (zakon koji važi u SAD), možete godišnje davati do 15.000 dolara bilo kome i za tu vrednost poklona ne primenjuje se izuzeće.

Strategija 2: Ako odlučite da pomognete u školovanju dece, unuka, medicinskim ili stomatološkim računima, ti iznosi se takođe ne računaju sa godišnjim limitom poklona. Imajte na umu da morate direktno da platite lekara ili školu, a ne osobu, a postoje pravila o tome šta se smatra "obrazovnim“. Pre nego što napišete ček, razgovarajte sa poreskim pripravnikom.

Strategija 3: Novac možete ubaciti u plan uštede na fakultetskim ustanovama u korist deteta ili unuka.

Pre nego što uručite ovakvu vrstu poklona, konsultujte se sa odborom za planiranje. Takav poklon može da utiče i na potencijale stipendije studenata, pa morate biti obazrivi.

Strategija 4: Želite alternativu novčanim ili školskim doprinosima? Možda možete da invetirate u ime nekog drugog. Imajte na umu da je prihod od svake investicije koju prodajete - kamate i dividende - oporezovan. Takođe, morate na vreme rešiti sve začkoljice jer se lako može deseiti da posle vaše smrti ostavite i dug za porez na kapitalnu dobit.

Pazljivo uložen portfelj trebalo bi da se udvostruči svake decenije. Bez obzira da li je taj novac u rukama roditelja, odrasle dece ili na čuvanju za mališane, budite fer i iskreni prema svojoj deci kada je reč o finansijama, a koje bi oni trebalu da razumeju. Budite nejasni i izbegavajući i mogu biti sumnjivi.

Najvažnije je da razgovarate sa finansijskim savetnikom, a možete da kalkulište za poreskim pravilima koji će pomoći izgradnji trajne zaostavštine za sve.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>