• 4

Japanski trik za štednju: Sve što vam treba su papir i olovka

"Imala sam naviku da kupujem kada mi je dosadno, kada sam pod stresom ili tužna zbog nečega, ali i kada sam srećna..."

  • 4

Sara Harvi, autorka knjige "Kaizen: Japanska tajna trajne promene", radila je u Tokiju u jednoj izdavačkoj kući, i u tom periodu se zaljubila u japansku kulturu. Sada ponovo živi u Londonu, a za CNBS Make it otkriva kako je uz japansku metodu kakeibo naučila da štedi novac.

- Godine 2017. odlučila sam da se preselim u Japan, i napustim posao u londonskoj izdavačkoj kući. Uživala sam u poslu i imala lep društveni život, ali sam želela nešto novo. Već posle šest meseci života u ovoj azijskoj zemlji primetila sam kako mali detalji i strukturalne promene znače tako mnogo u svakodnevnom životu Japanaca - kaže Harvi. Život u Japanu pomogao joj je da se "resetuje" kada je reč o, kako navodi, "neozbiljnim navikama potrošnje".

Šta je tačno kakeibo?

 

Prevodi se kao "finansijska knjiga domaćinstva", a davne 1904. ga je izmislila Hani Motoko, inače prva japanska novinarka.

Za šopingholičare ova tehnika može biti značajna, jer je bazirana na ideji kako da ne trošimo van osnovnih okvira i u skladu sa svojim budžetom. - Imala sam naviku da kupujem kada mi je dosadno, kada sam pod stresom ili tužna zbog nečega. Međutim, kupovala sam i kada sam bila srećna - kaže Sara.

Za kakeibo vam ne treba telefon, već samo sveska i olovka. Razlikuje se od drugih po tome što ne podrazumeva softver, Excel tabele za proračun ili druge programe, već slično kao "Bullet Journal" - potencira važnost ručnog zapisivanja stvari, kao meditativnog načina obrade i promatranja naših navika potrošnje.

Istraživanja dokazuju veliki značaj pisanja rukom, jer kako kažu - tada smo prisutniji i svesniji situacije, a istovremeno pronalazimo i priznajemo uzroke svojih loših navika.

Kakeibo kaže da pre kupovine sebi postavite ova pitanja:

 

- Mogu li da živim bez ovoga

- Može li moj budžet to da "istrpi"?

- Da li ću koristiti ovaj predmet?

- Imam li gde da ga držim?

- Kako sam uopšte došao/došla na ideju da ovo kupim?

- Kako se danas osećam u emotivnom smislu?

- Kako se osećam kada kupim tu stvar, i koliko će me taj osećaj držati?

pisanje

Foto: Pixabay.com

- I neke druge metode su mi pomagale da se držim budžeta, ali ono što mi je samo kakeibo ponudio jeste razmišljanje o mojim kupovinama i o tome šta me motiviše na njih. Drugim rečima, napokon sam uspela da pobedim strah, i da budem potpuno iskrena u vezi sa svojim željama i potrebama - kaže Harvi.

Važno je napomenuti da kakeibo nije osmišljen kako bi istisnuo svu tu "radost" iz našeg života. Poenta je biti umeren i svestan situacije, ali ne treba praviti radikalne poteze i odricati se svega.

Nekoliko jednostavnih kakeibo strategija za racionalno trošenje:

 

- Ostavite predmet na 24 sata, i u tom periodu ćete shvatiti da li vam je zaista potreban. Ako sledeći dan i dalje razmišljate o njemu, a možete da ga priuštite - kupite ga!

- Ne "padajte" na rasprodaje. Kupovina, kada su sniženja, obično se završi tako što pokupujete stvari koje posle nikada ne koristite. Za svaki komad odeće koji želite da kupite, zapitajte se da li biste ga pazarili po punoj ceni.

- Redovno proveravajte stanje na svom računu u banci. Provera ravnoteža može vam pomoći da osetite kontrolu nad svojim finansijama, jer dovodi u pitanje to koliko novca "smete" potrošiti.

- Forsirajte plaćanje gotovinom, jer nepromišljeno provlačenje kartice stvara iluzornu sliku da imamo "mnogo para" na računu. Probajte da odvojite određenu svotu novca za jednu nedelju, i da se krećete u tom domenu.

- Postoji jedna sjajna ideja kako da se otrgnete impulsivnoj kupovini: na svoju platnu karticu zalepite papirić na kojem piše "Da li mi ovo zaista treba?", i tada će vam neke stvari biti mnogo jasnije...

- Izolujte se iz svih okruženja koja podstiču na trošenje. To mogu biti info mejlovi brendova, društvene mreže, obilaženje tržnih centara u trenucima dosade...

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brankica

    14. januar 2020 | 16:26

    Pa ja to sve i radim, ne zato sto hocu da stedim, vec zato sto nemam para!

  • DARKO 100%

    14. januar 2020 | 16:01

    Nemam sta da trosim ,mogu da pisem do mile volje,jedina prednost je u tome da ne zaboravim slova i brojke

  • Vb

    14. januar 2020 | 21:02

    Srpska mera štednje, platiš račune i posle mozeš da ceo mesec šetaš po prodavnicama i sigurno nećeš ništa kupiti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>