• 2

Možete li da se razbolite od novca? Neka verovanja su mit

Bakterije koje se nalaze na novcu iste su kao one koje "leže" na kvakama javnih ustanova ili držačima u javnom prevozu

  • 2
Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Foto: A. Nalbantjan

Koliko god da volimo kada imamo dovoljna novca u džepu, novčaniku ili u rukama, činjenica je da su bakterije koje se nalaze na novčanicama i kovanicama, jednake onima sa kvaka javnih ustanova ili sa šipki za držanje u javnom prevozu.

Međutim, iako pare neprestano idu iz ruke u ruku, lekari kažu da se samo mala količina zalepi za prste, te tako nisu opasne kao što mislimo. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da ne baratate hranom ako prethodno niste oprali ruke.

Bakterije u organizam ulaze kroz otvore na koži ili gutanjem, i mogu izazvati infekcije, posebno kod ljudi sa slabim imunitetom. Primera radi, ako držite novčanicu punu bakterija, a potom uzmete mleveno meso, one će se vrlo lako razmnožiti na njemu.

Suprotno narodnom verovanju, bakar s kovanica nema antibakterijski učinak - istina je da može sprečiti razmnožavanje ovih organizama, ali ih ne može uništiti. Ruke perite bar 30 sekundi pre obrade hrane, a podrazumeva se i da novčić koji stavljate u česnicu - dobro operete.

(Telegraf Biznis/Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djox

    16. januar 2020 | 13:29

    Bolestan sam kad nemam love😂 Zdravlje na prvom mestu!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>