• 2
 ≫ 

Da li sabotiramo svoj kućni budžet? Evo kako da prestanemo da trošimo nesvesno

 ≫ 

Šest načina za pametno upravljanje budžetom

  • 2
Novac, evri

Foto: Marko Jovanović

Finansijski izazovi sa kojima se suočava najveći broj građana tiču se pametnog upravljanja budžetom, odnosno večitih dilema šta nam je prioritet, koliko smemo da potrošimo ovog meseca, i kako nam novac uvek "isklizne" iz ruku. Problem, kažu stručnjaci, nije u proračunu, već u nama. Potrošnja se ne dešava sama o sebe, a evo kako nas savetuje Wise Bread da budemo štedljiviji.

1. Precenjujemo svoja primanja

Prilikom upravljanja budžetom uvek imajte na umu stalnu i konzistentnu zaradu, a ne onu koju dobijate za prekovremene sate ili rad tokom praznika. Iako ova pojava može biti česta, ona ne spada u vaš osnovni budžet. Probajte da izbegavate kreditnu karticu, ali ako je to neophodno - koristite je za velike i neophodne stvari.

2. Često poričemo koliko zaista trošimo

Ako raspolažete osrednjom zaradom u toku meseca, ne isplati vam se da "odokativno" računate koliko ste potrošili, i preporuka je da češće koristite keš. Osim toga, mnogo ljudi kupuje stvari koje su preskupe za njihov standard, pa se onda "stiskaju" s novcem do kraja meseca. Ovo je još jedna greška - koliko god da vam se dopadaju, na primer, neke patike, one ne bi trebalo da imaju vrednost kao trećina vaše plate. Uvek prvo platite račune i stanarinu, ako ste podstanar.

3. Potrebna je revizija i za kućni budžet

Čak i vlada povremeno vrši reviziju proračuna. U početku, vaš budžet neće biti savršen, moraćete da kalkulišete neko vreme kako bi ste ga izbalansirali. Važno je i da povremeno predvidite nepredviđene troškove, poput popravke kola. Ako se i desi da pređete granicu budžeta zbog neke situacije, onda budite spremni da uštedite na nekim drugim stvarima koje ste do tada "lagodno" doživljavali.

4. Novac nam je nekada previše dostupan

Izrada proračuna je savršeno rešenje ako smo uvek knap s novcem. Ali, upravljanje budžetom neće magično rešiti problem prekomernog trošenja. Morate prepoznati sopstvene slabosti i limite, i biti u skladu s proračunom. Nemojte okolo šetati s mnogo gotovine u novčaniku kako ne biste pali u iskušenju u kupovini. Umesto toga, izdvojite određenu sumu koju planirate da potrošite taj dan i ne nosite sa sobom više od toga.

5. Zaboravljamo da odvojimo novac "samo za sebe"

Iako sve vreme pišemo o tome kako štedeti i pametno upravljati budžetom, ne smemo kod sebe stvoriti osećaj da se previše žrtvujemo i da sebi sve uskraćujemo. Stoga, u proračun uključite i malo novca namenjenog "rasipanju". Stručnjaci kažu da nijedan proračun nema "svetlu budućnost", ako sebi povremeno ne priredimo i malo zabave. To, na primer, može biti odlazak u bioskop.

6. Krišom "krademo" iz drugih kategorija budžeta

Proračun je samo naš, i mi odlučujemo koliko ćemo novca odvojiti za koju kategoriju. Ako smatrate da jedna stavka treba da "trpi" malo više, odluka je na vama, ali ne bi trebalo da novac namenjen osnovnim potrebama koristite za zabavu.

Ako ste na polovini meseca, a već ste premašili budžet planiran za zabavne aktivnosti, zaustavite se tu i sačekajte novu platu. Iako vam svaki put deluje kako "samo malo" oštećujete druge kategorije budžeta, na ukupnom planu to se i te kako oseti.

(Telegraf Biznis/Novac.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djox

    22. januar 2020 | 10:54

    Sta da sabotiram...kupis dve kese,par artikala,ode plata!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>