• 2

Mogli ste da imate 260 evra više na računu, a da prstom ne mrdnete. Nije ni sada kasno

Isplativost dinarske u odnosu na deviznu štednju veća je, ne samo za godišnje oročavanje, već i za štednju oročenu na kraće i na duže rokove

  • 2

Dinarska i devizna štednja u Srbiji su i tokom 2019. godine beležile konstantan rast iz meseca u mesec dostigavši krajem godine svoje najviše nivoe, što potvrđuje poverenje građana u domaći bankarski sistem, saopšteno je iz Narodne banke Srbije.

Dinarska štednja je, kako se navodi, krajem 2019. godine iznosila je 79,5 milijardi dinara, što je za 18,4 milijarde dinara ili za 30 odsto više u odnosu na kraj 2018. i za više od četiri puta iznad nivoa na kom je bila krajem 2012.

Dodaju da je najnovija analiza NBS još jednom potvrdila da je štednja u domaćoj valuti isplativija od štednje u devizama - i u kratkom i u dugom roku.

Prema rezultatima te analize, štediša koji je oročio 100.000 dinara na godinu dana i zanavljao oročenje u periodu od sedam godina, u decembru prošle godine bi dobio preko 30.000 dinara više (oko 260 evra) od štediše koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara.

Štednja, kasica prasica

Foto: Shutterstock

Takođe, štediša koji je u poslednjih godinu dana štedeo u dinarima, na ulog od 100.000 dinara dobio je oko 3.000 dinara više (ili oko 25 evra) nego štedišu koji je u istom periodu na deviznu štednju u evrima položio protivvrednost navedenog iznosa od 100.000 dinara.

Tokom prethodnih sedam godina, u slučaju oročavanja depozita na tri meseca, dinarska štednja je bila isplativija od štednje u evrima u oko 85 odsto posmatranih tromesečnih podperioda, dok je kod oročavanja depozita na dve godine, dinarska štednja bila isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim dvogodišnjim podperiodima oročenja.

Iz NBS naglašavaju da je veća isplativost dinarske od devizne štednje rezultat monetarne i finansijske stabilnosti (niska inflacija i relativna stabilnost deviznog kursa), povoljnijeg poreskog tretmana dinarske štednje, jer se kamata na dinarsku štednju ne oporezuje a kamata na deviznu se oporezuje po stopi od 15 odsto, kao i relativno viših kamatnih stopa na dinarsku štednju u poređenju sa štednjom u evrima.

- Relativna stabilnost dinara prema evru postala je ''nova normalnost' - navodi se u saopštenju NBS i precizira da je devizni kurs dinara krajem 2019. bio na sličnom nivou kao početkom avgusta 2012., i da su devizne rezerve krajem godine iznosile 13,4 milijardi evra, što je njihov najviši nivo od 2.000 godine, od kada se mere.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ccc

    Inflacija to pojede.

  • Nesto racunam

    Hahahahaha da stavim 100.000 dinara na 7 godina da bih zaradio 30.000 dinara na kamati?!Pa dacu stotku nekom noronu na nedelju dana na 15% i tako 2 puta i eto 30 hiljada za 14 dana a ne za 210 dana!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke