• 10
 ≫ 

Ženski novčanik tanji od muškog? Ne, nije samo zbog plate, već i zbog poreza na roze

 ≫ 

Pink tax je termin koji se koristi za objašnjenje ovog fenomena: ženski proizvodi se naplaćuju više, jer su mahom roze boje, a istovremeno se ženski higijenski proizvodi oporezuju kao "luksuzna roba"

  • 10
Pink garderoba, roze boja

Foto: Pixabay

Aktuelna studija, sprovedena na 2.000 žena u Americi, pokazuje da skoro polovina nema pristup osnovnim higijenskim proizvodima. U prilog tome, govori i činjenica da porez na roze uključuje, između ostalog, brijače, uloške, tampone - sve ono što je ženama neophodno.

Nadogradnja su garderoba, obuća, modni aksesoari, zatim šminka, ali i igračke za devojčice, poput roze kuhinja i kolica za bebe. U Americi su ženski proizvodi skuplji za čak 7 odsto od muških, kako zbog oporezivanja na luksuz, tako i zbog roze boje.

Na primer, u Srbiji, roze brijači su u proseku skuplji za 25 dinara od svih ostalih. Situacija je ista i sa sapunima, dezodoransima (posebno ako imaju cvetni print). Dakle, ako hoćete da uštedite i kupujete pametno - birajte samo muške brijače, ili ženske koji nisu u roze boji.

Pink garderoba, roze boja, brijaci

Foto: Profimedia

Na Zapadu žene sve više protestuju i zahtevaju da tamponi budu besplatni, ili da im se makar ukine porez jer nisu luksuz, već obaveza, a to im je pošlo za rukom za sada samo u Kanadi, Indiji, Maleziji i Australiji, gde se oni više ne smatraju "luksuznom robom".

Koliko će u 2020. porez na roze koštati ženske kupce?

 

Porez na roze jedna je od glavnih tema kada se raspravlja o rodnoj neravnopravnosti i jazu između polova, posebno imajući u vidu da žena zaradi samo 0.79 dolara za svaki 1 dolar koji zaradi muškarac. I tu nije kraj.

Kada govorimo o proizvodima za negu i higijenu, razlike u ambalaži i sastavu govoto da nema, osim što su zastupljene druge boje, drugi printovi, i shodno tome - druge cene. Sve ovo je povezano i sa tim što je žene, kažu stručnjaci, "lakše" namamiti na kupovinu, pa su "podobnije" za stvaranje profita.

Prema nekim istraživanjima, žene plaćaju više od muškaraca u 42 odsto slučajeva, odnosno daju oko 1.300 dolara više godišnje, na "dodatne troškove".

U Americi je sprovedena studija koja izučava cene više od 800 proizvoda, a njen cilj je upoređivanje cena između proizvoda za muškarce, odnosno za žene. Rezultati izgledaju ovako:

1) Za 7 odsto su skuplje igračke i aksesoari za devojčice nego za dečake

2) Za 4 procenta je skuplja odeća za devojčice nego za dečake

3)  Za 8 odsto je skuplja garderoba za žene nego za muškarce

4) Za čak 13 odsto su skuplji ženski higijenski proizvodi od muških

Pink garderoba, roze boja

Foto: Pixabay

Evo još nekih primera poreza na roze:

 

Kompanija "Old Navy" je bila na udaru jer je plus-size odeću naplaćivala više ženama, nego muškarcima. Na primer, plus-size farmerke su bile za 12 do 15 dolara skuplje od "standardnih", ali za muške farmerke nije bilo razlike u ceni, bez obzira na količinu utrošenog materijala.

"Gap", koji poseduje "Old Navy", izdali su saopštenje u kojem, između ostalog stoji, da su "ženske farmerke rađene od strane dizajnera koji su eksperti za stvaranje privlačnijih, trendi plus-size modela" .

Ženske majice u proseku koštaju 15 odsto više nego muške.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Chance

    10. februar 2020 | 19:28

    I posle se pojedinci pitaju cemu sluzi feminizam. Pa da spreci ovakve pojave, koje su cak i sitnica u poredjenju sa cime se zene u svetu bore. Mi ovde i super zivimo.

  • Pancevac

    10. februar 2020 | 18:09

    Znaci pri razvodu ne deliti imovinu 50-50% nego muskarcima 7% vise jer su toliko zene vise trosile zajednickih para.

  • Gde je logika

    10. februar 2020 | 18:43

    Pa i toalet papir je svima potreban pa nije besplatan, a da ne pricamo o hrani i sl. Ako ti nesto treba - radi i zaradi.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>