• 0

Koliko košta razvod? Ova žena je potrošila čitavo bogatstvo da opet bude "slobodna"

Amerikanka je morala da plati 17,695 dolara, za sve troškove oko razvoda. Da je znala, da li bi se predomislila?

  • 0
razvod, raskid, preljuba Foto-ilustracija: Pixabay

Prosečni razvod u Americi košta oko 15.000 dolara, a surova realnost koja ga prati, u svakom smislu, odlično je opisana u filmu "Bračna priča" (Marriage Story) iz 2019. Evo kakvo je iskustvo jedne mlade razvedene žene, bez dece. O tome je pisao Biznis Insajder.

Sa, sada već bivšim mužem, upoznala se pre 7 godina, kada je imala 21, tek što je diplomirala. Tada je imala samo studentske zajmove i kreditnu karticu sa limitom potrošnje od 1,900 dolara. Godinu dana kasnije, preselili su se u Džordžiju, ona je našla prvi pristojan posao, s punim radnom vremenom, i pomislila da je konačno na pravom putu.

Već polovinom 2014. zatražila je razvod, ali nije ni slutila šta je čeka. - Mislila sam da je proces jednostavan: iseljenje, pravno razdvajanje, potpisivanje papira. Nismo zahtevali advokate, bilo je reči o "razvodu bez krivice" - kaže ona.

Bili su u braku samo osam meseci, i nisu imali dece, samo kuče čija je briga bila pod znakom pitanja. Prva finansijska odluka ticala se preseljenja u drugi stan, jer su 6 meseci pre potpisivanja papira za razvod morali da budu razdvojeni. Kasnije je shvatila da je trebalo da angažuje savetnika za finansije...

Rentiranje je plaćala 990 dolara mesečno, a morala je da plati i depozit u visini tog iznosa. Budući da nije imala ušteđevinu, posegnula je za čekovima. Jedino gde je uštedela jeste transport, odnosno selidba, jer joj je porodica priskočila u pomoć, pa nije morala da plaća službu.

Potom je usledila kupovina osnovnih potrepština: posuđa, sredstava za higijenu... Kaže da je, pritom, veoma vodila računa o troškovima. Dušek je platila oko 600 dolara, a ram za krevet samo 100 dolara. Sve ostalo je koštalo oko 500 dolara, budući da se, kako kaže, "nije razbacivala".

Kompletan nameštaj je koštao 1,250, a sveukupno 3,440 dolara, i to je tek početak.

Problem u braku, impotencija, par u krevetu Foto-ilustracija: Shutterstock

- Kada ste na početku romanse, sve želite da radite zajedno. Nažalost, tako smo postupili kada smo kupili auto za mene - kaže ova mlada žena, i dodaje da, budući da se ugovor vodio na njega, morala je da refinansira kredit za auto, što je učinila preko Automobilske asocijacije SAD.

Taj korak je podrazumevao nabavku novca, isplatu prvobitne pozajmice koja se vodi na muževljevo ime, a onda prevođenje auta na nju, kako bi mogla da se obrati Asocijaciji i zatraži novi zajam. Narednih 5 godina, od procesa refinansiranja, isplaćivala je auto, a to je značilo da joj je rata za kredit porasla sa 290 na 340 dolara, i tako 60 meseci.

Dodatnih 50 dolara mesečno, na kraju je koštalo 3,000 dolara više, uz 3,480 dolara koje je platila za refinansiranje.

Kada se izborila s ovim troškovima, na red je došlo osiguranje za kola. Polisu osiguranja, koju je delila sa mužem, plaćala je 80 dolara, ali je ta cifra skočila na 120 dolara, zato što više nije udata. Slično je doživela i sa računima za telefon. Još uvek duguje 350 dolara za ajfon, koji se vodi na njenog supruga.

Predvidela je i pozajmicu koju je, dok su bili u braku, zatražio njen muž, dok se ne snađe s dobrim poslom. Kredit je iznosio 6,000 dolara, a njegovo otplaćivanje deli na ravne časti sa bivšim mužem.

Možda je najmanje koštalo samo potpisivanje papira, koje u Džordžiji iznosi oko 225 dolara, ali kada je reč o razvodu "bez krivice" i kada se dešava bez angažovanja advokata. Za sve vreme, koliko je planirala razvod, nije uspela da uštedi ništa, a budući da njen muž nije želeo da se razvede - nije joj pomogao ni u čemu.

- Osećala sam se krivom što ga napuštam, osećala sam sram pred drugima, upala sam u finansijske probleme, što je sve bilo okidač za stres. Počelo je u novembru 2014, a trajalo je 2 godine. Krenula sam na psihoterapiju, jer mi je konstatovan post-traumatski poremećaj stresa, a jednu seansu sam plaćala 120 dolara - kaže ova Amerikanka, i dodaje da je najpre imala jednu, a onda i dve seanse nedeljno.

Zdravstveno osiguranje ne pokriva ovakve situacije, tako je za ove usluge dala oko 1,200 dolara. Priznaje, doduše, da su joj neki troškovi bili "nametnuti" i neizbežni, ali da je neke odluke i sama donosila.

Kada je na kraju sve sabrala, razvod je koštao 17,695 dolara.

Savetuje druge da na vreme štede novac, da angažuju savetnika za finansije kada je to neophodno, a ne sme ni da pomisli u kakve bi tek dugove zapala da su imali decu.

Video: Veza na poslu koja ne mora da bude opasna po vas... Naprotiv!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>