• 2
 ≫ 

Put do punijeg novčanika: Držite se ovih pravila i uštedećete više novca

 ≫ 

Ovo su jednostavni i efikasni načini koje mogu svi da iskoriste

  • 2
novac, kreditne kartice

Foto: Pixabay.com

Postoji mnogo složenih i efikasnih metoda kako da uložite novac i zaradite više, ali je uglavnom potrebno da imate dodatno znanje, talenat ili da angažujete finansijskog eksperta. Ipak, to ne znači da ne možete da uštedite više novca. Samo je potrebno da naučite drugačije pristupe i trikove.

Investirajte u sebe

Najbolja investicija za vašu budućnost je ulaganje u sebe. Što ranije ovo shvatite, to je bolje jer bi trebalo da radite što više različitih stvari dok ste mladi.

Naravno, ovde je reč o učenju novih stvari i novom iskustvu, ne misli se da bi trebalo da imate još jednu fakultetsku diplomu, već da pokušate da naučite nešto što vas zanima. Čitanje knjiga, online kursevi, dobijanje sertifikata ili pohađanje programa za lični razvoj, sve su to sjajne mogućnosti. Što više ulažete u sebe, to postajete vredniji.

Na Internetu postoji veliki broj besplatnih predavanja i kurseva. Isprobajte ih kako biste videli u kom smeru treba da krenete.

Upamtite pravilo 3 puta 8

Svi znamo da u proseku radimo 8 sati dnevno, spavamo 8 sati i imamo oko 8 sati dnevno slobodnog vremena. Svoje radno vreme prodajemo drugim ljudima, a vreme za spavanje odvajamo za naše telo. Dakle, jedini način da postanete bolji u nečemu je da pametno utrošite zadnjih 8 sati dana. Uradite nešto što bi vama bilo korisno u dugoročnoj perspektivi, kao što je poboljšanje veština koje već imate ili učenje novih.

Ako više zarađujete, više ćete moći i da uštedite.

Pažljivo pozajmljujte novac familiji i prijateljima

Iako volimo svoju rodbinu i prijatelje i brinemo se za njih, problem je u tome što oni mogu da imaju drugačiji način razmišljanja kada je reč o novcu koji su pozajmili od vas. Moguće je da se nadaju da ćete zaboraviti na dug ili im jednostavno oprostiti. Zbog ovog potencijalnog nesporazuma može doći i do prekida dobrih odnosa. Dakle, ili nemojte uopšte da pozajmljujete novac ili se dogovorite oko fiksnog roka za njegovo vraćanje.

Trošite manje i bićete slobodniji i fleksibilniji

Članci na temu sticanja bogatstva često preporučuju smanjenje potrošnje. Taj savet ima mnogo više smisla nego izgleda na prvi pogled. Zamislite da idete na posao koji mrzite, da živite u mestu koje ne volite i da možete jednostavno da promenite to kada god poželite. Kada počnete da štedite više novca postajete fleksibilniji i moći ćete da radite stvari koje su vam zaista bitne.

Primenjujte pravilo 24 sata

Često se dešava da su nam kupovine zasnovane na emocijama ili je reč o impulsivnim kupovinama. Naime, kada trošimo novac na male stvari, iznos nije značajan i ima svrhu da se na brz način zabavimo. Ali kada saberete sve te stvari, shvatite da te kupovine nisu bile razumne.

Dakle, da biste smanjili troškove koji vam stvarno nisu potrebni, potrebno je da primenjujete pravilo 24 sata. Sačekajte samo 1 dan da biste obavili željenu kupovinu. Vaše emocije će se smiriti i moći ćete da donesete finalnu odluku kako se stvarno osećate. Iznenadićete se koliko stvari zapravo nećete kupiti.

Svakog dana provedite bar 1 minut proveravajući svoje troškove

Ovaj trik je veoma jednostavan, a omogućava da držite svoje troškove pod kontrolom. Potrošite samo jedan minut tokom dana na proveru i razmišljanje o svakoj pojedinačnoj kupovini koju ste obavili u tom periodu. To će vam omogućiti da detektujete problematične kupovine, usporite potrošnju i odredite količinu novca koja vam je potrebna za svaki dan.

Pre svake kupovine uradite poređenje

Još jedan način da usporite sa kupovinom i date sebi vremena da razmislite o tome šta kupujete, a kako biste izbegli razočaranje u budućnosti, jeste da uvek napravite poređenje sa nečim što vam je bitno. Na primer, kada u radnji vidite predivan džemper koji vam zapravo ne treba ili je cena previsoka, razmislite na ovaj način: Da li je taj džemper važniji od sjajnog odmora sledećeg meseca?

Ne nasedajte na marketing trikove

Velike kompanije koriste razne trikove da bismo kupili stvari koje nam ne trebaju. Većina tih marketinških trikova nam je poznata ali i dalje deluju, i dalje verujemo u lažne popuste i rasprodaje, navodi Bright Side.

Da biste izbegli te trikove, treba imati na umu da svaki put kada postoji popust, to je uglavnom samo za proizvode koji su imali veću cenu ili nisu dobrog kvaliteta. Na kraju, proizvođač je jedina strana koja pobeđuje u toj „igri“.

U kupovinu idite sami

Kada idemo u kupovinu sa prijateljima uglavnom potrošimo više novca. Posetimo više mesta nego što bismo to uradili da smo krenuli sami, a kada probamo odeću oni nas uglavnom ohrabruju da je kupimo. Naše opšte raspoloženje je uvek bolje kada idemo u kupovinu sa prijateljima, pa zato i želimo više da potrošimo.

Trik je jednostavan: kada želite da provedete vreme sa prijateljima prošetajte zajedno parkom. Kupovina nikada ne bi trebalo da služi za zabavu, već je treba shvatiti kao ozbiljan zadatak.

Rešite se negativnih misli o novcu

Uprkos verovanju mnogih, naše ideje i misli imaju veliku snagu. Kada programirate sebe da mislite da je nemoguće da zaradite puno novca, nećete mnogo postići.

Ukoliko ne verujete da možete da postanete uspešni, brzo ćete se umorititi od onoga što radite i mislićete da je sve to besmisleno, da ne postižete ništa, dokazujući sebi da ste bili u pravu. Kao eksperiment, pokušajte da promenite negativne misli o novcu i živite tako mesec dana. Iznenadićete se rezultatima.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(T.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Komita

    22. februar 2020 | 11:42

    Sa svim trikovima i uz svu pamet kada nema - nema. Sa platom koja je ispod proseka kakve god teikove da.koristim ne vredi, mnogo fali i za minimalni zivot

  • Dex

    22. februar 2020 | 12:50

    Ja imam platu preko 123000 din u Srbiji. I opet nemam banke

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>