• 4

Imate li bar 100 evra? Možda umete da štedite, a da niste ni svesni

Imate li vi novčanicu koju ne biste da "razbijete"?

  • 4

Ako u novčaniku nosite novčanicu od 100 evra, možda zapravo štedite novac a da se i ne trudite.

Kako objašnjava Meri Grešam, psiholog iz Atlante, ljudi su skloni tome da dobro razmisle pre nego što razbiju krupnije novčanice, jer ih doživljavamo kao poseban novac.

Zašto nerado trošimo taj "poseban novac“?

Koncept nazvan mentalno računovodstvo ima veze sa načinom na koji donosimo finansijske odluke zasnovane na našim asocijacijama u vezi sa novcem.

Te asocijacije nisu uvek racionalne, tako da se krajnje odluke ne isplate.

- Mi novac tretiramo različito u zavisnosti od toga kako ga kategorizujemo. Mnogo novčanica manje vrednosti povezujemo sa sitnim novcem, dok velike novčanice povezujemo sa posebnim novcem - kaže Grešam.

Recimo da imate jednu novčanicu od 100 evra i pet novčanica od po 20 evra. To je svakako 100 evra, ali je veća verovatnoća da ćete pre potrošiti pet novčanica od po 20 evra, nego jednu novčanicu od 100 evra, pokazalo je istraživanje koje je objavio The Journal of Consumer Research.

Međutim, iako vam nošenje velikih novčanica može pomoći da obuzdate nagon za potrošnjom, to nije idealna strategija. Prodavnice često nerado prihvataju novčanica od 50 i 100 evra. A nošenje mnogo novca povećava rizik od gubitka u slučaju da vam je novčanik ukraden ili izgubljen.

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Da nije

    On otkrio i toplu vodu? 🙄🙄🙄🙄

  • E jbg

    Nemam još uvek,platio sam sve obaveze i sipao goriva za 1200 dindzi i ostalo mi 2400..dinara naravno😢

  • 🔴🔵⚪

    Samo po 500,100 je sića!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke