• 9

3 stvari koje treba sada da uradite kako biste imali više novca usred korona virusa

Vreme da je da svi usvojimo neke promene kada je reč o našim finansijama

  • 9
novčanik

Foto: unsplash.com

Ono što je započelo kao zdravstvena kriza brzo je postalo i ekonomska kriza. Hiljade ljudi širom sveta izgubilo je posao tokom poslednjih nekoliko nedelja, a hiljade novih radnih mesta su u opasnosti zbog širenja korona virusa. Najgore je što se ne zna koliko dugo će ovo trajati.

S obzirom na svu ovu neizvesnost, svi moramo da napravimo neke finansijske promene da bismo obezbedili budžet da možemo da preživimo u narednih nekoliko meseci, ma šta oni doneli. Mnoge vlade govore o mogućoj finansijskoj pomoći, ali postoje koraci koje sada možete preduzeti kako biste povećali svoju finansijsku sigurnost tokom narednih nedelja.

Evo tri za razmatranje:

1. Napravite fond za crne dane

 

Oni bez fonda "za crne dane" koji još uvek rade treba da započnu s štednjom svakog dinara koji mogu, u slučaju da njihova kompanija bude prisiljena da se zatvori zbog pandemije. Tipična smernica je da imate dovoljno novca u rukama da pokrijete troškove života najmanje tri meseca, ali u trenutnoj klimi, planirajte uštedu i za šest meseci.

Štednja u ovom trenutku možda i neće biti toliko teška kao što bi bila pod drugim okolnostima.

Zatvoreni su restorani, sportski objekti, bioskopi i gotovo svi drugi oblici grupne zabave, tako da nema toliko potrebe da sada trošite svoj novac. Ali ako usmeravate novac koji obično trošite na zabavu u dodatnu hranu i sredstva za čišćenje, možda još uvek nemate mnogo rezervnog novca.

Mnoge banke i kompanije sa kreditnim karticama sada nude pomoć, uključujući odloženo plaćanje, odricanje od naknada, a u nekim slučajevima i nakratko kamata na kreditne kartice. Proverite kakva je politika vaše banke i razmislite o tome da iskoristite bilo koji program podrške koji nude. Ovo bi vam moglo omogućiti da deo sredstava koja biste inače stavili na otplatu duga preusmerite u štednju u hitnim slučajevima.

2. "Skockajte" budžet

 

Smanjite budžet za narednih nekoliko meseci. Naravno, i dalje ćete morati da plaćate hranu, stan, osiguranje, komunalije i eventualni prevoz do i sa posla ako ne radite od kuće. Možda ćete želeti da se se obezbedite i dodatnom opremom, kao što su usluge striminga, kako biste sebi priuštili sredstva za zabavu dok ste kod kuće sledećih nekoliko nedelja. Ali ako postoje dodatni troškovi u vašem uobičajenom budžetu pored ovoga, razmislite o njihovom smanjivanju dok se život ne vrati u normalu.

Uložite dodatni novac u vaš hitni fond.

Možda ćete se morati da se pripremite za troškove koje ranije niste imali, poput čuvanja dece dok ste na poslu. Napravite novu listu svojih troškova i uporedite to sa vašim novim prihodima ili uštedama u hitnim slučajevima.

Ako se zaista borite sa finansijama, možda ćete morati da uzmete zajam. Kad god je to moguće, izbegavajte dug na kreditnim karticama i otplatu, jer to može stvoriti dugoročnu finansijsku krizu.

3. Razmislite o kreditima za refinansiranje

 

Kamate su niske, a kao što smo pomenuli, banke nude dodatne olakšavajuće opcije.

Trenutno refinansiranje zajma dugoročno bi vam moglo uštedeti novac i moglo bi vam u kratkom roku smanjiti plaćanje, posebno ako produžite rok zajma. Ovo bi takođe moglo pomoći da vaše mesečne račune malo lakše platite tokom ove krize.

Naravno, refinansiranje zajma donosi nove troškove zatvaranja, tako da možda neće uštedeti novac u svakoj situaciji. Saberite se sve što možete. Posavetujte se.

Svi još uvek pokušavamo da shvatimo kako da se ponašamo u trenutnoj situaciji i kako će se završiti ovo poglavlje naših života. Najbolje što sada možemo da uadimo jeste da pokušamo da se pripremimo za to tako što ćemo uložiti svoje finansije kako najbolje možemo. Ako već niste uradili gore navedene tri stvari, sada je vreme.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • LOSMI73

    22. mart 2020 | 19:58

    A da napisete nesto sta da radimo mi nezaposlenu bez primanja? HVALA!

  • DARKO 100%

    22. mart 2020 | 20:01

    Druze moj Beogradski,nesusi se pecenica uoci Bozica

  • Deki

    23. mart 2020 | 09:06

    A, od cega da ustedimo kada vise od pola Srbije živi od minimalac, jedva kraj skrajem sastavlja

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>