• 6
 ≫ 

4 stvari koje možete da uradite sa svojim novcem, sada dok vlada korona

 ≫ 

Iako ne možete na mnogo toga da utičete zbog korona virusa, postoji nešto što možete da kontrolišete - vaš novčanik

  • 6
Dinari, novac, plata, pare, novčanik

Foto: A. Nalbantjan

Izbijanje korona virusa poremetilo je naše svakodnevice, ali i ugrozilo zdravlje. Ova vremena iznedrila su mnoge od naših najvećih finansijskih nesigurnosti - šta će se dogoditi ako izgubim posao? Šta da radim ako ne mogu da priuštim zakup ili plaćanje kreditnom karticom ovog meseca? Da li ćemo se ikada oporaviti?

Iako ne možete da kontrolišete kada će se tržišta oporaviti ili na to kada ćemo se vratiti na naše uobičajene rutine, postoje neke stvari na koje možete da utičete, kada je u pitanju vaš novac.

1. Štednja

 

Ako i dalje imate platu, sada je vreme da budete uporni i disciplinovani. Ako do sada niste imali svoj fond za crne dane, pravo je vreme da ga formirate.

Finansijski stručnjak Ramit Seti naglasio je važnost izgradnje i održavanja jednogodišnjeg fonda za hitne slučajeve.

- Obično čujete za fondove za hitne slučajeve i ljude koji govore da čuvaju novac za tri meseca, šest meseci. Ne. Treba za godinu dana. Konzervativniji smo i agresivniji na osnovu onoga što se dešava u vestima - Kaže Seth.

Pojedine države, kao što je Amerika, sprema jednokratnu isplatu od 1.200 dolara. Ako naša vlada usvoji bilo koju jednokratnu pomoć za preduzeća, a vi i dalje imate platu, trebalo bi da razmislite o ideji ta tu sumu stavite u svoj crni fond.

2. Radite na svojim finansijskim ciljevima

 

Svet oko nas može izgledati uskoro drugačije nego pre nekoliko nedelja, ali to ne znači da morate da menjate svoje dugoročne finansijske ciljeve.

Ako i dalje želite da kupite stan, kuću, odete na duži odmor ili sačuvate solidnu svotu za penziju, nastavite da radite na tim ciljevima na bilo koji način.

Put ka ostvarenju vaših ciljeva možda može iznedirit neke prepreke, ali strategija je verovatno ista. Ako treba, prilagodite se, ali ne odustajte od svojih planova sada.

3. Vaše osiguranje

 

Ne postoji ništa slično globalnoj zdravstvenoj krizi koja bi nas podsetila na to koliko je važno zaštititi naše prihode, zdravlje i porodicu. Ako još nemate životno osiguranje, ali imate porodicu koja se oslanja na vas, verovatno je vreme da razmislite o kupovini polise.

Životno osiguranje je jednako lako dobiti kao i pre pandemije korona virusa, a cene ostaju pristupačne.

Osim životnog, razmislite i o zdravstvenom.

4. Upravljanje svojim dugom

 

Mnoge kompanije sada, odnosno banke uvele su odlaganje otplate duga prema kreditnim karticama, hipotekama, auto-kreditima i studentskim zajmovima. Podsetimo, kod nas je uveden i moratorijum na otplatu kredite.

Ako znate da nećete moći da izvršite uplatu sledećeg meseca, nazovite svog zajmodavca sada i saznaćete koje su vaše mogućnosti - ne čekajte. Možda će vam biti ponuđena neka vrsta olakšice ako je na vas uticao korona virus, bilo da je to odlaganje plaćanja ili odustajanje od kamata. Ili još povoljniji kredit.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta: https://www.telegraf.rs/covid-19

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Qwerty

    29. mart 2020 | 18:20

    Sta bre da stedim. Pa ko ce platiti racune i kiriju, mozda drzava a? Ne lupajte ljudi, svi primamo minimalce 23 000din 24 000din

  • Mira

    29. mart 2020 | 17:53

    KOJIM novceeem? Kojim? 🤣

  • DARKO 100%

    29. mart 2020 | 17:57

    Bogataš se i u tuđini oseća kao kod kuće, a siromah je tuđin i u svojoj kuci

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>