• 0

Pametno upravljanje novcem je ključno u doba korone, posebno ako ste ostali bez posla

Napravite listu prioriteta, kupujte samo osnovne namirnice, ne upadajte u dugove, jer će vas sačekati na gomili kad-tad...

  • 0
novac

Foto: Pixabay

Rastući broj Amerikanaca je trenutno bez posla ili radi kraće, pa ima i manja primanja. Tako je i širom sveta, posebno u Evropi. Osim toga, malo je i onih koji regularno štede, pa mogu da kažu da su "spremno" dočekali ovu Covid-19 finansijsku krizu.

Međutim, ona kategorija ljudi koja se našla u ovoj situaciji, da ostane bez posla, a ima nešto ušteđevine za "crne dane", trebalo bi da prati ove smernice finansijskih stručnjaka, kako bi adekvatno upravljala budžetom tokom krize.

Eliminišite nepotrebne troškove

 

- Najupečatljivija stvar koju možete da uradite jeste da budete nemilosrdni sa svojim diskrecionim troškovima i da što pre eliminišete sve ono bez čega možete da živite - kaže Keli Krejn, stručnjak za finansijsko planiranje.

Dakle, napravite listu svega na šta trenutno trošite i zaokružite one stavke koje su "želja", a ne "nužda". To mogu biti pretplate na servise, odeća, elektronika, hrana za poneti. Pokušajte da smanjite i onlajn šopig. Ovo ne mora da bude permanentno rešenje za štednju, ali će vam svakako biti od koristi u ovoj situaciji.

Kako bi vam bilo lakše da odredite prioritete, evo stvari koje ne smete ispustiti iz vida, ako ih imate: rata za kredit, računi za kuću/stan, hrana, osiguranje.

Znate li šta je zaista bitno?

 

Ako ste trenutno u lošoj poziciji, onda nije vreme za auto i gorivo, cigarete i tome slično. Prioritet je domaćinstvo, odnosno hrana, ali i tu vodite računa. Kupujte pametno, ono što je zaista osnovno, nutritivno, isplativo - u smislu da može da posluži za ručak za sve ukućane ili za više dana. Uštedite na grickalicama, sokovima...

Na sreću, od kada je uvedeno vanredno stanje, mnogi stanodavci su izašli u susret svojim stanarima, a posebno je problematično ako zaposleni ostane bez posla ili mu kasni plata. Probajte da se dogovorite sa stanodavcem da vam, ako već neće da otpiše kiriju, barem umanji iznos ili da mogućnost da platite kasnije.

Sad nije vreme za dugove...

 

Ma koliko da je nezgodna situacija, probajte da se ne zadužujete, jer kada sve prođe - ostaće vam silni nagomilani dugovi koje morate da vratite, a neće imati odakle. Još jedna bitna stvar, kreditnu karticu koristite pažljivo, ne pravite zalihe hrane i odredite dnevni iznos koji ne smete da pređete.

Osim toga, kontaktirajte banke za sve što vam nije jasno ili poznato, iskoristite ponude koje nude neke kompanije kao što je onlajn plaćanje bez provizije, a neke osiguravajuće kuće daju i mogućnost odloženog plaćanja dospelih premija za vreme vanredne situacije.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>