• 4

Može li "ideja s papira" da zaživi: Američki giganti testiraju digitalne valute i to u Kini

Među njima su Mekdonalds, Starbaks i Sabvej

  • 4
Kriptovaluta, cryptocurrency, bitkoin

Mekdonalds, Starbaks i Sabvej su spremni za digitalne valute / Foto: Pixabay

Dok je prošle nedelje vladao haos na robnim tržištima i nafta pala na 0 dolara, mnogi ulagači su došli do keša, što je ojačalo američki dolar. Kriptovalute, međutim, nisu oslabile, pa se tako bitkoin trenutno nalazi na respektibilnih 7,697 dolara.

Ovih dana, tokom krize, Vlade pokušavaju da spasu svoje ekonomije i obećavaju ogromne pakete pomoći građanima, malim i srednjim preduzećima. Amerika je doživela nazapamćeni broj prijavljenih na biro, koji traže novčanu pomoć jer su ovih dana ostali bez posla i prihoda. Mnoge savezne države SAD ne mogu da stignu da dovoljno brzo ispišu sve čekove.

Ova situacija se čini kao dobra prilika za uvođenje takozvane digitalne valute, odnosno e-novčanika. Kada bi svi građani imali elektronski novčanik, novac bi dobijali odmah, ne bi bilo čekanja. Ovu ideju neki američki političari već podržavaju.

Rašida Tlaib sponzoriše Automatic BOOST to Communities Act, koji će ljudima svakog meseca, u narednih 12 meseci po završteku krize, direktno isplaćivati 1.000 dolara.

Najveći američki brendovi testirali su digitalni juan u Kini.

 

Kako su preneli tamošnji mediji, Mekdonalds, Starbaks i Sabvej prodajni punktovi su među prvima isprobali plaćanje digitalnim valutama. Kako se dalje navodi, dobro je poznat animozitet koji ova zemlja gaji prema američkom dolaru i konzumerizmu, pa predsednik Kine smatra da je digitalna valuta dobar način da se tome pruži otpor.

Dalje piše da, ako su ovako velike korporacije spremne da budu "zamorčići" kada je reč o testiranju digitalnih valuta u Kini, onda bi jedina kočnica na Zapadu, koja bi sprečavala uvođenje novog sistema - bili političari i regulatorna tela.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anonimus

    6. maj 2020 | 12:37

    Bitkoin ponovo raste! Kriptovalute ce uskoro zameniti obicne valute. Bitcoinkupovinaprodaja ce biti sve popularnija.

  • S Pink

    5. maj 2020 | 22:48

    Nece dugo....

  • Branko

    6. maj 2020 | 08:10

    Ja koliko znam bitkoin je oko 9000 ,zadnjih 15 Dana!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>