• 4

Otišao je u penziju sa 35 godina, kao milioner: Ima 5 saveta za sve koji žele da uštede

Godine 2016, kada je prikupio skoro 1 milion dolara u šteku, Stiv je dao otkaz u jednoj softverskoj firmi

  • 4
steve adcock

Stiv sa suprugom / Foto: Printscreen/cnbc.com

Pre četiri godine, Stiv Edkok napustio je posao kada je shvatio da je uštedeo sasvim dovoljno (milion dolara) - da može da se penzioniše. Tada je imao 35. Ubrzo se rano penzionisala i njegova supruga Kortni.

Nemaju svi ovu privilegiju, ali prema njegovim rečima, ona nije nedostižna, samo treba znati kako. Zato Stiv sa svetom deli 5 bazičnih principa po kojima, kako kaže, treba svako da živi.

1. Prvi cilj je finansijska nezavisnost, ali nema mnogo veze s novcem. Ima veze sa željom da vam ovaj ideal postane prioritet. Dok sam radio u bivšoj firmi, imao sam dobar posao i zaradu, ali sam nevoljno išao na posao svaki dan. Nije mi se dopadalo da sedim ceo dan u mestu i da mi neko naređuje. Počeo sam da odvajam sa strane 70 odsto svoje plate.

2. Aktivno unapređujte svoju zaradu. Iako sam na poslu dobro zarađivao, uvek sam tražio način da ostvarim prihode i van kancelarije. Pokrenuo sam sajt o finansijama, i pisao konstantno. Vremenom sam preko njega zarađivao 1.000 dolara mesečno.

Moja supruga Kortni i ja smo otvorili i YouTube kanal, koji nam je donosio dodatnih 500 dolara za mesec dana. Ali, nastavio sam naporno da radim na svom regularnom poslu, jer sam želeo da pokažem šefu zašto zaslužujem povišicu od 10 ili 15 odsto.

biznis, računica, štednja, evri, pare, novac, devize, biznis,

Beležite svoje troškove barem jednom mesečno / Foto: Shutterstock

3. Investirajte novac. Štek i povišice sami od sebe neće mnogo uraditi. Nas dvoje smo počeli da ulažemo u nekretnine, istorijske objekte, da kupujemo akcije. Ideja koja stoji iza toga je vrlo jednostavna: neko dobro kupiš po jednoj ceni, a njemu vremenom cena raste. Ako uložite 1.000 dolara, a cena u međuvremenu skoči za 100 dolara, sledeće godine vaša početna baza je 1.100 dolara.

4. Uvek znajte gde vam odlazi novac. Svaki dinar je važan, pogotovo ako ste skloni gomilanju dugova. Beleženje troškova je jednostavna osnova, i svaka osoba bi trebalo barem jednom mesečno da vodi evidenciju, ali ljudima uglavnom fali discipline. Analizirajte svoje račune, umesto što ih negirate. "Zabavno trošenje" dolazi tek nakon podmirivanja računa i osnovnih potrepština.

5. Odbacite stvari koje vam nisu potrebne. Ja sam ranije mnogo trošio, imao sam dva automobila i sportski motor, ali sam se oslobodio svega toga. Kortni i ja sada živimo skromno, ali smo srećni. Nemamo više kablovsku televiziju, ali smo se za upola manje para pretplatili na striming servis. Mesečno dajemo samo 50 dolara za hranu "napolju", odnosno ručavanje u restoranima.

Video: Kako do manje potrošnje goriva u automobilu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Huh

    2. jun 2020 | 11:49

    I ja tako zivim, ali ovo je Srbija.Sa tolikim radom ovde postizem samo da nisam u dugovima I da odem na letovanje 10 dana.

  • Wtf

    2. jun 2020 | 13:30

    Dzabe pare cicija ne uziva

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>