• 0

I dalje se najviše isplati dinarska štednja: Evo koliko je zaradio onaj ko je oročio 100.000 dinara

Bolje kamate, poreski tretman...

  • 0
Štednja, kasica prasica

Foto: Shutterstock

Štednja u dinarima i ove godine raste dinamičnije od devizne štednje, navodi se u objavljenom izveštaju o dinarizaciji finansijskog sistema Srbije Narodne banke Srbije.

I pored globalne ekonomske krize i neizvesnosti izazvane virusom korona, dinarska štednja nastavlja da raste, što ukazuje na to da stanovništvo ima poverenje u stabilnost domaće valute, navodi se u izveštaju.

Većoj isplativosti dinarske od devizne štednje doprinose relativno više kamatne stope na dinarsku štednju nego na štednju u evrima, zatim povoljniji poreski tretman dinarske štednje (kamata na dinarsku štednju se ne oporezuje, dok se kamata na deviznu štednju oporezuje po stopi od 15 odsto), kao i stabilnost - monetarna (niska inflacija i inflaciona očekivanja i relativna stabilnost deviznog kursa) i finansijska.

Primer iz analize pokazuje da ako je štediša oročio 100.000 dinara u martu 2019. godine po kamatnoj stopi od 2,73 odsto, on bi u martu 2020. godine dobio preko 2.000 dinara više od štediše koji bi u istom periodu oročio u evrima protivvrednost istog iznosa uz kamatnu stopu od 1,2 odsto.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke