• 4
 ≫ 

Istražili smo šta vam treba za letnji odmor i koliko to košta? Ovo je račun za "punu torbu"

 ≫ 

Svake sezone uglavnom obnavljamo "letnje aksesoare": počev od torbi za plažu i šešira, pa do japanki i kupaćih kostima. Čak iako ove godine odmor provedete u zemlji, na jezeru ili planini, to ne znači da vam ove stvari nisu potrebne

  • 4
Cene letovanja u Srbiji

Foto-montaža: Marko Jovanović, Pixabay

Ostajete u zemlji ovog leta? Da, uštedećete možda na punim rezervoarima, inostranim putarinama, vinjetama i ostalim "pratećim" izdacima, ali vas i dalje čeka letnja oprema.

Kad kažemo "oprema", pre svega mislimo na odeću, obuću i aksesoare za letnji period. Gotovo sve te potrepštine već u julu budu snižene, pa čak i kreme sa SPF zaštitom.

Ne računajući ukupne troškove odmora (smeštaj, prevoz, hrana), donosimo vam računicu za jednu torbu, punu "svega" i "svačeg"a što vam trebi leti. Koliko koštaju japanke, peškiri, kupaći kostimi?

Ženska torba

 

U ovom pregledu stvari za leto vodićemo se jednostavnošću, a sve ostalo je nadogradnja, po želji turiste. Za početak su vam potrebne naočare za sunce, krema za zaštitu od sunca, letnja haljina, šorts i majica, japanke/papuče, kupaći kostim, torba za plažu, šešir.

To je ukupno 8 parametara, a u obzir uzimamo niže/prosečne cene.

Brendirane naočare se na specijalnim popustima mogu naći za 100 do 150 evra, nekada i za manje novca, ali se ovaj put fokusiramo na one iz drogerija ili radnji sa sportskom opremom/modnih radnji. Tu cene idu od 1.000 dinara pa do, recimo, 3.500 dinara, ali uzimamo prosek: 2.000 dinara.

Šoping je ponovo zaživeo

Koliko košta jedna puna letnja torba? / Foto: Pixabay

Dalje, kreme za sunčanje su ovom periodu uglavnom na sniženju, a cene tih preparata idu od nekoliko stotina do nekoliko hiljada dinara. Za prosek uzimamo cenu od 800 dinara, za porodično pakovanje kreme od 200 ml, drogerijskog ranga.

Letnje haljine su takođe snižene, u većini modnih prodajnih lanaca i butika, a ovo su cene koje najčešće srećemo: 1.590, 2.590, 2.990. Neka prosek bude 2.000 dinara. 

A šortsevi, majice? Ne brinite, i tu vas čekaju letnji popusti, pa tako klasične majice možete naći već za 600 do 1.200 dinara, a šortseve od pamuka za manje od 1.000 dinara. Sve ukupno: ponovo se možete obući za 2.000 dinara.

Izdržljive japanke dobro poznate marke, koje definitivno nisu za jednu sezonu, takođe se mogu naći na popustima, ali oni nisu svuda isti: negde iznose 20, 30, a negde čak 50 ili 70 %. Ipak, ako naiđete na popust od 70 odsto, znajte da je ostao samo broj 36. Prosečna cena je: 1.600 dinara za ravne papuče/japanke.

JAGODINA TURIZAM PRIPREME AKVA PARK

Jagodina / Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Kupaći kostim, šešir i torbu za plažu možemo naći po sledećim sniženim/prosečnim cenama: ako je reč o dvodelnom modelu, oba komada vas koštaju oko 2.200 dinara (s 30 % popusta), dobar šešir za plažu oko 1.000 dinara, a torba - 1.400 dinara.

Ukupan trošak: 13.000 dinara.

Dodatni trošak: tanka jaknica ako planirate da posetite planinu, jer tamo može biti hladnije tokom noći; prosečna cena: 2.600 dinara na sniženju od 20 %.

Muška oprema

 

Za početak su vam potrebne naočare za sunce, krema za zaštitu od sunca, šorts i majica, japanke/papuče, muški kupaći kostim, kačket. Muškarci uglavnom ne nose torbe za plažu, pa ovaj parametar isključujemo.

To je ukupno 6 parametara, a u obzir uzimamo niže/prosečne cene. S obzirom na to da smo postupno objasnili stavke kod ženske torbe, kako se ne bismo ponavljali, sada ćemo izvući samo aktuelne cene:

Naočare (2.000  dinara), krema za sunčanje (800 dinara), šorts i majica (1.590 do 3.590 dinara za šorts u radnji sportske opreme, odnosno 1.500 dinara za majicu; ukupno 4.000 dinara, računajući prosečnu cenu donjeg dela).

Muške papuče poznate marke u tom svetu možete naći za 2.400 dinara (sa 20% sniženja), kupaći kostim za muškarce po ceni od 1.800 dinara (takođe s popustom), a kačket košta - oko 2.000 dinara.

Ukupan trošak: 13.000 dinara.

Dodatni trošak: šuškavi duks po ceni od 2.600 dinara (sniženje od 60%) do 3.700 dinara, odnosno pamučni duks po ceni od 4.600 dinara, s popustom od 30 procenata.

Video: Srpski turisti koji su otišli u Grčku: Nismo se pokajali nijednog trenutka!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Slavko

    5. jul 2020 | 12:23

    Ni ne razmisljam o letovanju ove godine,obzirom na situaciju oko pandemije.Saveti su vam prakticni,ali mi smo kupili ambilife aparat za preciscavanje vazduha i alergena u stanu,jacamo imunitet i letovacemo na terasi.

  • Ha

    5. jul 2020 | 12:58

    Te vaše "prosečne" cene su ustvari najniže cene

  • Pravednik

    5. jul 2020 | 13:21

    Loša ideja, svi reklamiraju čučanje po kućama, pa još da ste rekli da su sniženja u Italiji, zapalili bi Vas na lomači kao u mračnom dobu. Možda mutiramo u pacove, očigledno ljudska rasa ne zaslužuje ovu planetu jer mozga nemaju, pa onda makar da budemo izdržljiviji na boleštine...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>