• 0
 ≫ 

Da li karantin zaista određuje visinu plate? Proveravali smo šta radnici mogu da očekuju

 ≫ 

Poslodavcima se ostavlja mogućnost da sami utvrde iznos zarade, ali taj iznos može biti veći nego što je odredio zakon

  • 0
Rad od kuće, novac, dinari Foto:: Shutterstock, A. Nalbantjan

Da li karantin određuje visinu plate, pitanje je koje se provlači otkako je počela borba sa koronom. Kod nas još od marta.

To pitanje ima i potpitanja poptut: "Šta ako sam u samoizolaciji, a pozitivan sam", ili drugi slučaj - kada neko čeka rezultate testa a ne ide na posao . Dodatno,bilo je nedoumica i oko plata medicinara, odnosno da pojedini primaju naknadu za 40 umesto 80 sati rada.

Zbog toga su i UGS "Nezavisnost" i Asocijacija slobodnih nezavisnih sindikata Srbije (ASNS) nedavno apelovali da se donese zakonski akt kojim bi se utvrdila visina zarade tokom samoizolacije. Saglasni su da bi država što pre trebalo da donese propis koji reguliše nadoknadu zarade za vreme samoizolacije, i to na jedinstven način.

Proveravali smo na šta tačno kao radnik možete da računate.

Zakonom o radu je uređeno pravo naknadu zarade za vreme privremene sprečenosti za rad za prvih 30 dana odsustva sa rada zaposlenog i to najmanje 65%  prosečne zarade zaposlenog u prethodnih 12 meseci, sa mogućnošću da se isto pravo utvrdi u većem iznosu, opštim aktom (kolektivni ugovor ili pravilnik o radu) i ugovorom o radu (član 115.), objašnjavaju za Telegraf Biznis iz Ministarstva rada.

Pravo na naknadu zarade zaposlenog za odsustvo sa rada duže od 30 dana, uređeno je Zakonom o zdravstvenom osiguranju, dodaju.

U vreme kada je počelo više građana da odsustvuje s pola, usled zaraze od korone, preciznije početkom aprila, preporučeno je poslodavcima da izmene svoj opšti akt, odnosno ugovor o radu ili drugi pojedinačni akt, u delu kojim se uređuje naknada zarade, odnosno naknada plate.

To je posebno bilo važno za radnike koji privremeno odsustvuju sa rada zbog potvrđene zarazne bolesti ili zbog mere izolacije ili samoizolacije, a koja je nastupila kao posledica neposrednog izlaganja riziku po osnovu obavljanja njihovih poslova i radnih zadataka, odnosno službenih dužnosti i kontakta sa licima kojima je potvrđen COVID-19.

Zbog toga je poslodavcima upućena preporuka da obezbede pravo na naknadu zarade u visini od 100% osnova za naknadu zarade.

Odsustvo sa rada se tada a i dalje dokazuje rešenjem nadležnog organa (sanitarnog inspektora, organa nadležnog za kontrolu prelaženja državne granice, carinskog organa, izvodom iz evidencije Ministarstva unutrašnjih poslova i dr.) ili izveštajem lekara o privremenoj sprečenosti za rad (doznaka), u skladu sa zakonom.

Biznismen, biznis, radnik, maska, kancelarija, biznis, koronavirus Foto: Shutterstock

Ko je odmah promenio ugovore i uvažio platu od 100 odsto?

- S tim u vezi napominjemo da Zaključak nije vremenski ograničen na period vanrednog stanja.  Na osnovu prava uređenog Zakonom o radu, a u skladu sa preporukom koju je Vlada dala, izvršene su izmene i dopune posebnim kolektivnih ugovora za zdravstvene ustanove, socijalnu zaštitu, državnu upravu, lokalnu samopoupravu, MUP, predškolsko obrazovanje, visoko obrazovanje, studentski standard i dr - napominju nam u resoronom ministarstvu.

Odredbama ovih kolektivnih ugovora, utvrđeno je pravo na naknadu zarade u visini od 100% osnovne zarade za mesec u kome je privremeno odsustvovao sa rada zbog potvrđene zarazne bolesti COVID-19 ili zbog mere izolacije ili samoizolacije naložene u vezi sa tom bolešću.

- Važno je napomenuti da su pomenute odredbe u primeni i danas - objašnjavaju nam.

- Imajući u vidu navedeno, u smislu odredbi Zakona o radu i Zaključka Vlade, nema smetnji da poslodavci, svojim kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu, urede veću naknadu zarade za slučaj odsustva sa rada zbog privremene sprečenosti za rad, od naknade koja je uređena Zakonom o radu i Zakonom o zdravstvenom osiguranju - kažu u Ministarstvu za rad.

Prema tome, nema smetnji da se utvrdi naknada zarade u većem iznosu nego što je to uređeno zakonom. Mogućnost ugovaranja, odnosno utvrđivanja većeg prava od zakonski utvrđenog iznosa naknade zarade, zavisi od finansijske situacije konkretnog poslodavca.

Poslodavcima se dakle, ostavlja mogućnost da sami utvrde iznos zarade.

Zašto su medicinari dobili platu za 40h umesto 80 sati rada?

Laboratorija Vatreno oko, Niš, Ana Brnabić Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Rešen je i problem isplate za zaposlene koji rade sa pacijentima pozitivnim na virus korona, a koji je nastao pre više od mesec dana.

Lekarima i medicinskim sestrama koji rade u kovid sistemu isplaćuje se sada maksimalan broj sati koji je moguć za dežurstvo, kao i stimulacija i prekovremeni rad

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar, upitan o pritužbama lekara u Kliničkom centru Niš u kovid sistemu koji tvrde da primaju za 80 sati rada samo isplatu za 40 radnih čcasova, za razliku do onih koji ne rade sa kovid pacijentima, je rekao da je dobijao takve podatke i pritužbe i da je taj problem rešen.

Objasnio je da su lekari van kovid sistema koji rade sa pacijentima koji nisu korona pozitivni mogli da dežuraju po 24 sata što je, kaže, prepoznato u zakonu i statutu zdravstvene ustanove, te da je dežurstvo nedeljom nešto više od 100 evra u dinarskoj protivrednosti, a subotnje dežurstvo nešto manje.

Sistem nije mogao da pretpostavi da će se tako nešto desiti kao što je virus korona, te da lekari i medicinske sestre u kovod sistemu ne mogu da rade u skafanderima duže od četiri sata, nakon čega idu na pauzu.

U jednom momentu nastao problem, jer su mogli da isplate novac za dežurstvo zapsolenima van kovid sistema, a da je nastao zakonski i birokratski problem isplate zaposlenima u kovid sistemu za dežurstvo.

Kakva su vaša iskustva? Pišite nam u komentarima.

Video: Jun mesec po pitanju privrednih aktivnosti u Srbiji izgleda neočekivano u pozitivnom smislu

(V.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>