• 0

3 stvari koje vam idu na ruku da lakše vratite kredit za stan: Počinju za nekoliko dana

Stvorile su se okolnosti da u ova neizvesna vremena, računate na lakšu otplatu svog kredita. Dobro razmotrite svoje finansije, i odaberite ono što najviše odgovara vašim mogućnostima

  • 0
Zaljubljeni par u stanu pleše, igra, kuhinja Foto: Shutterstock

Moratorijum koji je omogućen građanima i privredi kada je reč o zastoju u otplati kredita, a sudeći prema broju onih koji su ga prihvatili, bio je značajan predah za naše novčanike.

U međuvremenu, donete su dodatne olakšice zbog kojih biste lakše mogli da otplaćujete kredite, naročito stambene, a jedna koja se ovih dana sama "nametnula", jeste i kamatna stopa euribor koja je u padu.

To zapravo znači da ove tri mogućnosti zajedno, mogu da vam pomognu da lakše otplatite stambeni kredit.

Zašto baš stambeni?

Prvo, posle keš kredita, oni su najzastupljeniji na našem tržištu, a i kada je reč o moratorijumu, upravo se odlagala ta stavka.

Jedna od mera koja stupa na snagu za nekoliko dana (od septembra), dodatno će olakšati kupovinu nekretnina i, to prvenstveno onima koji se odluče da je pazare u sivoj gradnji.

Sada će praktično biti moguće kupiti stan u izgradnji sa minimalnim stepenom završenosti od 60 odsto ako je reč o projektnom finansiranju druge banke ili o projektu investitora pravnog lica. Do sada je ovaj limit iznosio 80 procenata.

Kada je u pitanju projektno finansiranje, odnosno kada banka podržava investitora u stambenoj izgradnji, građanin kod te iste banke može u bilo kom trenutku da uzme kredit u "sivoj fazi".

Nove privremene mere, koje bi trebalo da omoguće lakši pristup građanima stambenim kreditima, ubrzaće prodaju stanova, naročito u novogradnji, a samim tim i povećati stanogradnju, ocenjuju ekonomisti.

Banka, novac, kredit Foto: Shutterstock

Euribor, koji smo pomenuli, obećava u najavi niže rate.

Stambeni krediti u Srbiji su indeksirani u evrima i kamatna stopa na tim kreditima je vezana za promenu euribora (tromesečni ili šestomesečni).

Tako bi, nova rata za kredit u evrima od septembra mogla bi da bude manja za koji evro. Kod nas se to praksa je pokazala, desi u rasponu od 3 do 10 evra. A o tome nam je govorio i ekonomista Dejan Gavrilović, opširnije OVDE.

Podsećamo da je vrednost euribora tokom 2007. godine iznosila čak i do skoro 5. U toj opciji , visina mesečne obaveze za prethodni primer kredita bi se uvećala na čak 418 evra.

Dobra vest je da ta kamata pala na novi minimum od -0,398 odsto prošle nedelje.

Tromesečna stopa euribora takođe je pala na rekordno niskih -0,491 odsto.

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>