• 5
 ≫ 

Nije imao ni 2.300 dinara u stanu, shvatio je da je to kobna greška: Kada je keš umesto kartice spas

 ≫ 

Dobro je imati bar 20 evra ili 2.300 dinara negde u stanu za "zlu ne trebalo"

  • 5
Kasica prasica, stednja, novac, pare

Foto: Shutterstock

Da li imate više od 20 evra u kešu? U šteku? Mnogi kažu da ranije nisu imali tu svotu ali ih je korona naterala da se ozbiljno pozabave svojim finansijama.

Iako svet ide ka kešles društvu, nekada je gotovina nezamenjiva, a te situacije mogu svima da nam se dogode. Najpre, možda nećete moći da upotrebite svoju kreditnu karticu, ili će bankomati biti onesposobljeni. Tu su i prirodne katastrofe koje nažalost, ne možemo da predvidimo. One koji se plaše toga, može neko opisati i kao paranoične, ali je činjenica da 20 evra može mnogo toga da reši (govorimo o "prvoj pomoći", hrana, lekovi, prevoz), i da svaki zaposleni može da priušti toliko debelu kasicu prasicu.

- Uvek ću pamtiti 2020. godinu kao godinu kada sam se ozbiljno pozabavio svojim finansijama. Godinu sam započeo planiranjem budžeta, odvajajući gotovinu za svoj penzioni i hitni fond, a čak sam i počeo da investiram. Ali kada je pandemija stigla u martu, moj stav prema novcu bio je poljuljan. Kako je svet zastao, a prihodi su mi znatno smanjeni, počeo sam da paničim - priča autor teksta n BI, Jen Glantz.

Pomogao mu je razgvor sa finansijskim savetnikom, Kolinom Ekelbijem, koji je i osnivač organizacije Celestial menadžment, i odlučio se štednju novca, u svom stanu.

Evo tri razloga zašto je to uradio.

Keš pomaže u kontroli impulsivne kupovine. Na početku pandemije, postalo nam je prijatno da kupujemo online. Čak i kada su prodavnice zatvorene, vi možete da šopingujete. Ali, to nije dobro za vaše finansije.

- Kreditne kartice treba da koriste samo oni koji ih otplaćuju svakog meseca ili kao hitne kreditne linije - naveo je Ekelbi. - Ako ste u prošlosti plaćivali račune i niste mogli da platite isplatite prostali iznos zaduženja, verovatno bi trebalo izbegavati kreditne kartice -

Autor teksta kaže da se opredelio da troškove klasifikuje po kovertama u skladu sa različitim potrebama (računi, stanarina, hrana). I da će da troši samo taj novac.

Uporedo s tim, dobro je praviti fond za crne dane. Ekelbi isitče da je to dobra odluka.

- Imati fond za hitne slučajeve koji je u visini bar dva meseca životnih troškova, ima smisla. Moguće su prirodne katastrofe, zemljotres, nestanak struje, moguće je da pristup gotovini bude ograničen u tim okolnostima - navodi on.

Postoje ljudi koji se zaista plaše oluja, kiša, zemljotresa, zbog toga bi bilo dobro imati neki štek u stanu samo za to, da vam "glava bude mirnija". 

- Ekelbi mi je rekao da bi moglo biti dobro pripremiti se za tako nešto, pa sam odlučio da u svom stanu držim zaseban novčani fond samo za vanredne okolnosti ili nestanke struje -

Da li vi imate slična razmišljanja? Plašite li se crnih dana, i da li štedite samo zbog toga? Pišite nam u komentarima. 

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kikii

    1. septembar 2020 | 08:10

    Pa dodji u Srbiju,da te naučimo kako da preživiš bez para..

  • Slady

    1. septembar 2020 | 07:10

    Sve je to lepo receno i u teoriji super zvuci. Praksa pogotovo u Srbiji je ipak nesto drugo.

  • BASA

    1. septembar 2020 | 07:57

    Vrlo dobar i poucan tekst ! Kupiti i " Kasicu Prasicu " ! Hvala Telegrafu !

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>