• 1
 ≫ 

Bolno kao vađenje zuba: Takav stres prolaze kupci automobila

 ≫ 

Uprkos "strahu od kupovine", prodaja kola u Americi je rekordna poslednjih godina

  • 1
vožnja, vozač, devojka, auto Foto: Unsplash

Amerikanci obožavaju svoje automobile, ali mnogi ne podnose proces kupovine. Zanimljivo je da, dok neki maštaju o mogućnosti da priušte kola, građani SAD nerado odlaze u salone, jer imaju strah.

"Boje se" višesatnog gledanja, proučavanja i što je najvažnije - pregovaranja o kupovini sa veštim prodavcima. Ipak, bilo kakva strepnja ih nije sprečila u kupovini, jer je prodaja kola u Americi na rekordno visokom nivou poslednjih nekoliko godina.

Analitičari automobilske industrije, međutim, kažu da kupci nemaju animozitet prema baš svemu u vezi sa kupovinom, a dopadaju im se prodavci sa kojima mogu da se "povežu", za razliku od onih koji ima stvaraju pritisak pri kupovini. Ipak, takvi navalentni prodavci odgovore kupce od šopinga samo u 5 odsto slučajeva.

S druge strane, oko 30% kupaca će odbiti prodajni salon, jer im model na lageru nije ispravan iz nekog razloga. Amerikance takođe umara dug proces kupovine i vreme provedeno u finansijskom sektoru ili osiguravajućoj kući. Mrzi ih da popunjavaju papire, a često ni ne znaju koje sve garancije imaju prema ugovoru.

Takođe se osećaju nespremno za pregovore. Ceo proces im, kažu, olakšavaju dileri i to što se kupovina automobila sve više prebacuje na "mrežu". Prodaja automobila je, u skladu sa tim rastućim trendom, planula između 2019. i 2020. godine, mada je korona kriza sada sve to malo stopirala.

Kupovine i dalje ima, ali se kupci sada više okreću onlajn kupovini vozila što im je, po svemu sudeći, dobrodošlo.

Video: Spaček, legendarno ružno pače koga je voleo ceo svet

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    10. septembar 2020 | 10:40

    Ih, onlajn kupovina vozila, šta tu sve mogu da vam podvale... I kad gledate, i povedete svog mehaničara, pa vam se potkrade toliko toga što otkrijete tek kasnije, a kamo li kad kupujete onlajn. Mogu da vam prećute i zabašure gomilu nedostataka. Takve stvari se dešavaju i sa novim, a kamo li sa polovnim automobilima. I ja sam ove godine hteo da se častim nečim novijim, pa čak i prodao stari auto, da bih mogao da uložim malo više, ali mi je korona pomrsila konce. Za sada sam to stavio na čekanje. Kad mi baš treba auto za neki duži ili kraći put, uzmem od mms auta i ne boli me glava. A o kupovinu ću razmisliti sledeće godine...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>