• 0
 ≫ 

Danas je Svetski dan štednje: Zbog čega je važno da štedite i na šta treba da obratite pažnju?

 ≫ 

Više od polovine ljudi u našoj zemlji stavlja novac sa strane, a mesečno uštedimo 5.210 dinara, pokazalo je najnovije istraživanje o štednji u Srbiji

  • 0
Srećna porodica Foto: Shutterstock

Širom sveta traje oktobarski mesec štednje, koji se završava današnjim obeležavanjem Svetskog dana štednje. Ovaj međunarodni praznik nas jednom godišnje podseća da je štednja dobra i korisna navika koja vodi finansijskoj sigurnosti. Međutim, to ne znači da o svojoj finansijskoj sigurnosti treba da razmišljamo samo u oktobru.

Ove godine nas je na razmišljanje o tome podstakla i novonastala situacija, koja nas je sve suočila sa određenom dozom finansijske neizvesnosti. Troškove smo odlagali, fokusirali smo se na ono što nam je baš potrebno, a manje na na neke od naših dugogodišnjih želja.

Istraživanje je pokazalo i da sve manje čuvamo ušteđevinu kod kuće – to čini tek malo više od petine naših sugrađana. Ovaj način da novac „sklonimo od sebe“ suštinski i nije štednja, jer nam ne donosi prinos na kamatu. Nije ni u potpunosti bezbedan, jer uključuje razne rizike – od krađe do požara i poplava. S druge strane, štednja podrazumeva da polaganjem novca ostvarimo i zaradu.

Kada birate banku kojoj ćete poveriti svoj novac, obavezno obratite pažnju na uslove štednje – kolika je nominalna i efektivna kamatna stopa, na koliko možete oročite novac, koje vrste štednje nude, ali i na to koliko je ta banka pouzdana, stabilna i sigurno mesto za vaš novac. Dobro proučite ponudu, tj. uslove ugovora koji potpisujete sa bankom, u kojoj se nalaze sve ove informacije.

Ako želite da u ovom trenutku uložite u svoje želje i ideje, ili da jednostavno sačuvate i uvećate svoj novac, Erste Banka je pripremila specijalnu ponudu oročene štednje za nove uloge, na rok od 20 meseci, po nominalnoj kamatnoj stopi do 1,8% (EKS na godišnjem nivou do 1,53%). U ovoj banci se štedi više od 200 godina i svi ulozi u proteklih više od dva veka bili su – sačuvani i uvećani.

Za više informacija pogledajte detaljnu ponudu na sajtu Erste Banke, ili pozovite telefonski broj kreiran za ovu ponudu – 021 4809 444, putem kog možete zakazati i sastanak sa savetnikom u banci. Promotivni uslovi važe do 31.12.2020. godine. Možete pogledati i reprezentativni primer u nastavku: 

Uslovi oročene devizne štednje u valuti EUR: minimalni iznos oročenja 10.000 EUR, rok oročenja 20 meseci. EKS (efektivna kamatna stopa) na godišnjem nivou 1,28%. Ponuda važi za oročenu deviznu štednju u valuti EUR sa ili bez prenosa zarade u Erste Bank Srbija. Poreska obaveza – 15% . Promotivni uslovi važe od 27.7. do 31.12.2020. godine.

Reprezentativni primer deviznog oročenja u valuti EUR, za iznos oročenog depozita od 50.000 EUR sa ili bez prenosa zarade u Erste Bank Srbija. Vrsta depozita: devizni oročeni depozit; period oročenja 20 meseci. Za iznos depozita: 50.000 EUR; NKS (nominalna kamatna stopa)  1,50%, fiksno; EKS (efektivna kamatna stopa) na godišnjem nivou 1,28%. Kriterijum za indeksiranje depozita: nema kriterijuma za indeksiranje depozita. Ukupna štednja po isteku perioda oročenja uvećana za kamatu: 51.066,44 EUR. Troškovi koji padaju na teret korisnika: nema dodatnih troškova osim poreske obaveze. Visina poreza na prihode od kapitala na oročenu štednju u valuti EUR iznosi 15% od iznosa ostvarene kamate, odnosno za oročeni depozit od 50.000 EUR, porez iznosi 188,20 EUR. Banka učestvuje u sistemu obaveznog osiguranja depozita u Republici Srbiji. Izračun vrednosti EKS je rađen na dan 27.7.2020. godine. Navedeni reprezentativni primer važi samo za konkretan slučaj kada je iznos deviznog oročenja 50.000 EUR.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>