• 3

500 dinara vam je najčešće u novčaniku, a najviše je kradu: 5 znakova koji vam pokazuju da je lažna

Da bi se napravila razlika između originalnog i falsifikovanog novca, potrebno je da se poznaju zaštitni elementi na pojedinim apoenima

  • 3
500 dinara

Foto: Wikimedia/National bank of Serbia, Pixabay

U prvih devet meseci ove godine otkriveno je 1.765 komada falsifikovanih novčanica gotovog novca, među kojima je bilo najviše novčanica od 1000, 2000 i 500 dinara, objavila je Narodna banka Srbije u Izveštaju o otkrivenim falsifikovanim novčanicama.

Kada je reč o stranom novcu, u pomenutom periodu su otkrivena 363 komada falsifikovanih novčanica.

Kako je novčanica od 500 dinara jedna od najfalsifikovanijih, a nju obično imate i u novčaniku najčešće, pokazaćamo kako da prepoznate lažni novac i tako se zaštite. 

Istorija falsifikovanja novca vremenski se poklapa s nastankom novca. Dok emitenti novca usavršavaju tehnike izrade i zaštite novca, falsifikatori, koristeći naučnotehnička dostignuća, pokušavaju da što vernije imitiraju zaštitne elemente novca kako bi lažni novac pustili u opticaj i tako stekli materijalnu korist. S obzirom na to da je posedovanje falsifikovanog novca ekonomski gubitak za onoga u čijem se posedu nađe, veoma je važno poznavati zaštitne elemente novca i odbiti prijem sumnjivog novca.

Novčanice koje izdaje Narodna banka Srbije za potrebe platnog prometa na teritoriji Republike Srbije izrađene su po najvišim svetskim standardima zaštite od falsifikovanja – primena vidljivih i skrivenih (golim okom nevidljivih) elemenata zaštite, kombinovanje različitih tehnika štampe i korišćenje specijalnih boja – s ciljem da se originalni novac zaštiti od falsifikovanja. Naravno, da bi se napravila razlika između originalnog i falsifikovanog novca, potrebno je da se poznaju zaštitni elementi na pojedinim apoenima, kao i da se u momentu prijema novca obrati pažnja na njih.

Izdvojili smo nekoliko najvažnijih tačaka koje bi mogao laik da prepozna:

500 dinara pozadi

Foto: Telegraf, Pixabay

- Mikrotekst "НБC odnosno Nardona Banka Srbije" na ćirilici i latinici - tehnika izrade: duboka štampa

- U produžetku reči Srbije vidljiva su četiri kvadrata koji predstavljaju oznaku za slepe i slabovide. Na tim detaljima primenjena je tehnika duboke štampe, što znači da je reljefnog izgleda i da se oseća pod prstima.

-  Glavni portret: lik Jovana Cvijića - tehnika izrade: duboka štampa

- Zaštitna nit: Plastična-step nit, sastavni deo mase papira sa štampanim mikrotekstom "dinar" na ćirilici i latinici - tehnika izrade: zaštićen tehnološki postupak

- Vodeni žig: sastavni deo mase papira, portret - tehnika izrade: zaštićen tehnološki postupak

- Kinegram: oznaka 500, globusa i kupe - tehnika izrade: zaštićen tehnološki postupak

Nominalna oznaka se naizmenično smenjuje pri promeni ugla posmatranja, dok se naginjanjem novčanice napred-nazad oznaka niže u konturama prema gornjoj i donjoj ivici. Ovi detalji se vide u efektu duginih boja

- Znak Narodne banke: štampan u ovalu sa slovima НБС u središnjem delu

- Serijski broj - nalazi se ispod nominalne oznake i sastavljen je od dve slovne i sedam numeričkih oznaka - tehnika izrade: visoka štampa

Video: Zanimljive činjenice koje niste znali o bankomatima

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    6. novembar 2020 | 14:06

    Kao da o neko Leda kad kupuje ili dobija kusur. Zamislite da svaki put podizem novcanicu kako bih utvrila da li je prava.

  • Dragan Nis

    6. novembar 2020 | 22:08

    Ja sam u banci dobio laznu hiljadarku pa sam je uvalio u eps za struju. Da je vratim ipak bi oni trebalo da primete a ne ja od moje plate da u njoj dobijem od banke laznu novcanicu.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>