• 50
 ≫ 

Za godinu dana uštedela je 28.000 evra prateći ovih 5 pravila: Probajte i vi

 ≫ 

Da li biste mogli da ispretite sva ova pravila?

  • 50
Lara štednja

Printskrin: YT/ Lara Joanna Jarvis

Lara Džoana Džarvis uštedela je 28.000 evra (25.000 funti) tokom jedne godine držeći se jasnih pravila štednje. Ova supruga i majka, koja savete kako da sačuvate novac deli na Jutjubu, ušteđevinu je uložila u prvu kuću koju će uskoro kupiti sa svojim mužem.

Njen suprug takođe je učestvovao u izazovu koji je trajao čitave godine. A kada su se privikli na pet jednostavnih pravila, izazov i nije bio toliko težak.  Za one koji su spremni da se odreknu sitnih luksuza kako bi postigli mnogo, Lara je otkrila male tajne štednje.

Čekaj 30 dana

 

- Živim po ovom pravilu. Kada sam odlučila da tokom 2019. ne kupujem ništa osim obaveznih potrepština, ovo mi je bilo prvo na umu.

- Ako nešto želim, sačekam 30 dana. Ako ga i posle tog vremena želim, onda ga i kupim. Na ovaj način izbegla sam kompulsivnu kupovinu. Često se dešava da nešto pazarimo, a da nismo prethodno dobro razmislili.

Plan obroka

 

- Planiranje obroka ne samo da otklanja stres povodom pitanja "šta ćemo danas jesti", nego i štedi novac i pomaže nam da se bolje organizujemo.

Kupovina, šoping, supermarket, prodavnica, maska, vizir, rukavice, koronavirus

Planirajte obroke i kupovinu / Foto: Tanjug/AP

- Radila sam nekada stvari naopačke - pogledam šta već imam od sastojaka, pa onda odlučim koji ću recept da spremam. Moja kupovina svodila se na to šta već imamo i šta ćemo toga dana jesti. Troškove za hranu smanjila sam na taj način na pola - kaže Lara.

Koristite gotovinu

 

- Keš je mnogo efektniji nego kartice ili plaćanje preko telefona. Zbog ovih zamena novac gubi važnost i mnogo ga je lakše potrošiti.

Kada vam se odeća sviđa, slikajte je

 

- Za ljude koji vole da nose lepe stvari postoji jedno pravilo. Slikajte se kada vam se sviđa ono što ste obukli.

slefi, devojka telefon, slikanje

Sviđa vam se kako izgledate? Slikajte se / Foto: Unsplash/Mateus Campos Felipe

- Kad vam se god učini da nemate šta da obučete, možete pogledati slike već određenih kombinacija iz vašeg ormara. I odabrati isti taj izgled.

Uvek znajte zašto

 

- Kada smo se odlučili na ovaj vid štednje, znali smo zbog čega. I zato nam je bilo lakše da kažemo "ne" kada su nas prijatelji zvali da izađemo ili kada bismo poželeli da kupimo nešto.

kasica prasica, štednja

Zašto štedim? / Foto: Pixabay

- Morate da znate za šta štedite! Zapišite to i uvek imajte na umu. I čestitajte samim sebi. Proslavite male pobede koje dolaze usput i uvek imajte na umu svoj krajnji cilj, inače ćete se izgubiti usput - savetuje Lara.

Sa platama u Srbiji na umu, da li biste mogli da ispretite sva ova pravila? Javite nam u komentarima koliko su njeni saveti primenjivi za naše uslove.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ivan

    23. novembar 2020 | 11:19

    Uštedeo sam 25.000 dinara koristeći ovu tehniku i ne znam koji prvi račun da platim od ovih koje nisam plaćao da bi uštedeo

  • Dragana

    23. novembar 2020 | 09:25

    Draga Lara dođi u Srbiju i probaj da uštediš 25000 evra za godinu dana ako znaš da je statistički(???) prosečna plata 500 evra,da godina ima 12 meseci i da 80% zaposlenih u Srbiji prima minimalac koji je realno 50% od statističkog proseka. Pokaži nam svoje umeće štednje od 25000 evra godišnje sa našim platama. Unapred zahvalni građani Srbije.

  • Zaboravljeno koferče

    23. novembar 2020 | 13:19

    Primam minimalac, Imam 2 dece. Nemam besan telefon, već jedan sklopljen od nekoliko. Jedem lebac i pavlaku. Pa me interesuje kako da uštedim 28.000 din a ne eur. Molim vas da ne pišete ovakve stvari. Napišite predloge kako uštedeti koji imaju veze sa našim sistemom a ne da prepisujete nešto što je neprimenljivo kod nas..

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>