• 3

Da li koristite keš poslednjih meseci, jednako kao pre? Kartice su zavladale Evropom, evo zašto

Španci i Portugalci se najviše plaše da će se zaraziti virusom kovid-19 preko papirnatog novca. Taj strah je, s druge strane, najmanji u Sloveniji, Estoniji i Austriji

  • 3
novac, keš, 50 evra

Foto: Pixabay

Otkako je počela pandemija virusa korona, potrošači iz evrozone okrenuli su se više platnim karticama nego gotovini, a po svemu sudeći, planiraju da nastave s tim načinom plaćanja i ubuduće, pokazuju podaci Evropske centralne banke (ECB).

Neke zemlje sveta su definitivno sve bliže kešles društvenoj politici, a strah od korone je dodatno uticao na to. Razlog je vrlo jasan: kupci ne žele da rukuju novcem koji su dirali mnogi drugi ljudi.

Iako nije dokazano da se virus kovid-19 može preneti tim putem, bojazan ipak postoji, mada je i pre postojala opšta namera da se pojednostavi način plaćanja. Evropljani sada preferiraju beskontaktno plaćanje - karticama, telefonima, pa čak i satovima.

Anketa ECB pokazuje da oko 40 odsto ispitanika, od njih 17.779, od početka krize manje koristi gotovinu, dok čak 87% planira da smanji upotrebu keša i kada pandemija prođe.

Mimo straha od zaraze zbog dodirivanja novčanica, kažu i da je elektronsko plaćanje mnogo lakše, a ovaj trend je svakako jednostavnije ispratiti u zemljama gde se kartice maltene svuda primaju.

Zanimljivo je i to da od potencijalne zaraze putem dodirivanja papirnatog novca najviše strahuju Španci i Portugalci, a najmanje Estonci, Austrijanci i Slovenci.

Upotreba kartica za plaćanja u maloprodaji, u zoni evra, porasla je tokom tri godine za pet procentnih poena, sa 19 na 24 posto. Maltene četiri, od deset transakcija karticama (38%) u maloprodaji, obavljeno je 2019. beskontaktnom tehnologijom, pri čemu postoje razlike među zemljama evrozone.

Kako stoje stvari kod nas? Pišite nam da li polako odbacujete keš i imate li strah da ćete dobiti koronu preko novčanica?

Video: Digitalni kontejneri stigli na Vračar: Otvaraju se na karticu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    3. decembar 2020 | 09:26

    Nikad elektronski novac !

  • Svasta

    3. decembar 2020 | 09:23

    Ne koristimo kartice, zivimo u Srbiji, vecina radi na crno, platu prima na ruke, a ovi sto i prime na racun su zatrpani kreditima, pa ne mogu placati karticama.

  • Raša

    3. decembar 2020 | 09:35

    Samo keš.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>