• 0
 ≫ 

Zaboravite na džemper i za praznike bliskim ljudima poklonite nešto na čemu bi mogli da zarade

 ≫ 

Ideje za ljude koji se odluče za ovakvu vrstu poklona su brojne

  • 0
Novogodišnji pokloni, momak i devojka, ljubav, novogodišnja jelka Foto: Shutterstock

Darivanje klasičnih poklona za praznike ove godine moglo bi da deluje čudno u trenutku kada su mnogi zabrinuti za svoje poslove. Zato bi u 2020. možda bilo logičnije da se poklanjaju darovi koji će primaocu pomoći da stekne finansijsku nezavisnost i postane bolji investitor.

Ideje za ljude koji se odluče za ovakvu vrstu poklona su brojne i kreću se od knjige, pa do kurseva koji bi nekome mogli da donesu i potpuno novu karijeru.

Za one koji vole knjige 

Knjige o finansijama prilagođene ljudima koji nisu finansijski stručnjaci dobar su novogodišnji poklon. One im pomažu da shvate svet finansija, da nauče vrednost novca i da nauče da štede i zarade. Knjige koje preporučuju i poklanjaju finansijski savetnici su "Psihologija novca", Morgana Hausela, i "Kako ulažem novac", Brajana Portnoja i Džošue Brauna.

Za ljubitelje berze

Danas su sve popularniji programi koji ljudima omogućavaju da kupe delove akcija poznatih kompanija, jer za cele akcije nemaju dovoljno novca. Ovakav poklon dat detetu može da se čuva na porodičnom računu do detetove 18. godine.

 Za osobe koje traže posao

Ukoliko želite da pomognete nekome da razvije nova znanja i veštine, postoje platforme koje nude razne kurseve koji lako mogu da se pretvore u novu karijeru, ili bar šansu za zaposlenje. Od programiranja, preko pisanja scenarija, pa do raznih oblika digitalnog marketinga. Opcija je mnogo.

novogodišnji pokloni, online kupovina, kreditna kartica Poklonite nešto korisno, Foto: Shutterstock

Za one koji otplaćuju školovanje

Pomoć nekome da isplati ratu studentskog kredita može da bude ogromna pomoć. Samo je važno da taj novac ne bude zamena za ratu koju bi student trebalo da plati, već dodatna rata koja će ubrzati otplatu kredita.

Za ljude koji ne vole da razmišljaju o finansijama

Nekim ljudima je vođenje ličnih finansija vrlo stresno, pa će učiniti sve da se time ne bave. Zato bi za ovakve ljude finansijski planer, ili sastanak sa finansijskim savetnikomm bio dobar poklon, pogotovo ako može da se predstavi kao nešto što oslobađa od stresa, a ne što mu doprinosi.

Za ljubitelje bitkoina

Bitkoin se trenutno vinuo u nezapamćene visine, dostignuvši vrednost iznad 19.000 dolara. Pokloniti nekome delić bitkoina može biti dobra investicija, ali može biti i poklon koji će uskoro izgubiti na vrednosti. Možete poslati nekome bitkoin vredan 100 dolara, recimo.

Za one koji štede za stan

Ovo je malo ekstreman primer, ali postoje situacije u kojima roditelji deci poklanjaju učešće za kupovinu stana. Ono što je mnogima najveći problem pri kupovini prvog stana je upravo učešće od 20 odsto, koje većina mladih ljudi nema.

Video: Tržni centri u Srbiji puni kao oko: Dugačak red ispred poznate modne radnje

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>