• 3
 ≫ 

Nema više sedenja u krilu, renta Deda Mraz morao da se prilagodi: Kako do 100 evra?

 ≫ 

I firme su promenile način na koji za decu zaposlenih prave novogodišnju priredbu

  • 3
Santa Claus, Deda Mraz, deca, Nova Godina Foto: Tanjug/AP

Pandemija korona virusa uticala je na svaki segment naših života. Neke je skroz ukinula, a neke samo izmenila. Iako su mnogi pomislili da ove Nove godine deca neće uživati u paketićima koje dobijaju lično od Deda Mraza, čini se da se Deda Mrazevi ne predaju.

Tokom ove godine u kuću nam nisu mnogo dolazili ni najbliži, pa je bilo realno očekivati da će mali broj ljudi odlučiti da iznajmi Deda Mraza koji bi došao da najmlađima donese novogodišnje poklone. Ipak, Deda Mrazevi su rešili da nađu način da i u vreme pandemije posete mališane i da u periodu pred Novu godinu ne ostanu bez zarade koja prethodnih godina nije uopšte bila zanemariva.

Danas na jednom sajtu za iznajmljivanje Deda Mrazeva stoji obaveštenje:

- Zbog trenutne epidemiološke situacije Deda Mraz je u obavezi da nosi masku za lice i da drži fizičku distancu. Na žalost, ove godine deca neće moći da sede u Deda Mrazovom krilu ali, s obzirom na već naviknuta ponašanja, to neće umanjiti ukupan doživljaj. Takođe, Deda Mraz će kroz priču deci objasniti zašto nosi masku i zašto moraju da drže fizičku distancu – stoji na sajtu.

Otišli su oni i korak dalje, pa u ovoj kovid Novoj godini ljudima koji ne žele da rizikuju da puste stranca u kuću, nude i nove usluge.

Deda mraz, novac, pare Za dolazak Deda Mraza minimum 3.000 dinara, Foto: Shutterstockž

Jedna od njih je poziv sa Severnog pola i razgovor sa Deda Mrazom uživo, kao najbolji način da dete uživa u dvadesetominutnom razgovoru sa njim, a da ne postoji ni najmanji rizik od zaraze korona virusom.

Onlajn poziv može da se obavi preko neke od brojnih aplikacija, a deda sa Severnog pola pušta roditeljima da odaberu omiljenu. A na roditeljima je da nešto pre poziva daju Deda Mrazu podatke o detetu, kako bi razgovor bio što uverljiviji.

Pojedine firme koje se bave iznajmljivanjem Deda Maza nude čak dva poziva, jedan najkasnije dve nedelje pre Nove godine, kada bi deca ispričala Deda Mrazu šta želei drugi u danima neposredno pred slavlje.

To nije sve. U novoj, haj tek ponudi, postoji i snimljena video poruka od Deda Mraza.

devojčica novogodišnji pokloni Deca mogu da pričaju sa Deda Mrazom preko interneta, foto: pixabay.com

I dok je za ovakvu jednu poruku potrebno izdvojiti oko 800 dinara, video razgovor sa Deda Mrazom košta znatno više, od 1.500 do 3.000 dinara, u zavisnosti od toga koliko je dan razgovora blizu Novoj godini.

Sa druge strane, polučasovna poseta Deda Mraza pod merama, koštaće roditelje od 3.500 do 7.000 dinara, u zavisnosti od termina, s tim što je broj dece koja mogu da prisustvuju ovoj zabavi ograničen na pet.

-I mi smo svesni da poslednjih osam, devet meseci ne živimo normalne živote, zato smo shvatili da moramo da se prilagodinmo. Onima koji bi baš želeli da im dete uživo vidi Deda Mraza, možemo to da organizujemo i napolju, u parku, ispred zgade, gde god požele roditelji. Ambijent nam je najmanje važan – priča Deda Milan.

On uz sve pandemijske pogodnosti koje nudi, ove godine ipak ima neuporedivo manje posla nego inače.

Ipak, čini se da će najskuplje proći roditelji koji žele da iznajme profesionalni kostim Deda Mraza i Baba Mrazice i da sami zabave decu, jer će za to morati da daju od 4.500 dinara, pa do 12.000 dinara po danu, koliko kostimi koštaju za novogodišnju noć.

Deda Mraz pokloni Dolazak Deda Mraza košta do 7.000 dinara, Foto: Pixabay.com

Oni koji ih iznajmljuju tvrde da su kostimi originalni, hemijski očišćeni pre svake upotrebe, a čišćenje je uključeno u cenu. Pojedine firme koje se bave iznajmljivanjem kostima traže kauciju od 3.000 dinara. Kaucija se vraća kada se vrati i kostim koji najčešće čine crvena bunda, pantalone, kapa, brada i perika, čizme, džak, opasač, rukavice i zvončići.

I firme su promenile način na koji za decu zaposlenih organizuju novogodišnje priredbe. Mnoge traže od Deda Mraza koji će da dođe u prostorije da ima negativan PCR test, ali ima i onih koji su rešili da ne prave nikakva okupljanja, ali da opet razvesele decu.

Oni su odlučili su da iznajme Deda Mraza na dosta duže od pola sata, da mu daju spisak adresa dece i poklone i da Deda Mraz obiđe najmlađe članove porodica zaposlenih i podeli im paketiće.

Novogodišnje predstave sa više likova, interakcija između uzbuđenih mališana i animatora moraće, ipak, da sačeka da se maske skinu.

Video: Boli i gledati je: Najskuplja jelka na svetu vredi 12 miliona evra i nalazi se u - hotelu

(Telegraf Biznis/G. Avalić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>