• 2

Na korak od digitalne krune: Najveće svetsko kešles društvo sve manje koristi novčanice

Centralna banka Švedske pokreće pilot projekat sa kompanijom "Accenture Plc", za uvođenje elektronske krune, zasnovane na istoj tehnologiji blokčejna koja podupire digitalne valute poput bitkoina

  • 2
švedska

Stokholm / Foto: Unsplash

Švedska vlada započinje s istraživanjem izvodljivosti prelaska zemlje na digitalnu valutu, što predstavlja još jedan korak u nepoznato za ovo "najveće svetsko kešles društvo".

Političar Per Bolund kaže da bi pregled, objavljen u juče, mogao biti završen do kraja novembra 2022. Ana Kinberg Batra, bivša predsedavajuća finansijskim odborom Švedske narodne banke (Sveriges Riksbank), upravljaće ovim pitanjem.

Švedska je među prvim zemljama na svetu koja razmatra uvođenje digitalne valute. Centralna banka te zemlje već pokreće pilot projekat sa kompanijom "Accenture Plc", za uvođenje elektronske krune, zasnovane na istoj tehnologiji blokčejna koja podupire digitalne valute poput bitkoina.

Guverner Stefan Ingves rekao je u oktobru da bilo kakva odluka o izdavanju e-krune mora da se donese na političkom nivou. Sa stanovišta vlade, kaže Bolund, "presudno je da digitalizovano tržište plaćanja funkcioniše sigurno i da bude dostupno svima".

- U zavisnosti od toga kako je digitalna valuta dizajnirana i koje se tehnologije koriste, to može imati velike posledice po čitav finansijski sistem - rekao je on.

Sveriges Riksbank je u oktobru procenila da je potrošnja gotovine u Švedskoj pala na najniži nivo ikada, jer pandemija ubrzava prelazak sa novčanica i kovanica na kartice, zbog bojazni od transmisije virusa preko keša. Prema istraživanju Banke, manje od 10% svih plaćanja vrši se gotovinom u Švedskoj.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • уписао

    25. decembar 2020 | 11:06

    То се зове распад система

  • Ana

    12. decembar 2020 | 12:55

    Normalno da je manje koriste kad stko ukinula kako onda na koriste

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>