• 23

8 stvari koje ni bebama, a ni roditeljima uopšte nisu potrebne, a ne koštaju malo i mnogi ih kupuju

Mnoge majke proširile bi ovaj spisak i na višak odeće, pelena i igračaka

  • 23
beba, bebe, roditeljstvo foto: pixabay.com

Budući roditelji često upadnu u zamke reklama i hormona, pa uz želju da detetu obezbede sve što mu je potrebno, a pod teretom neiskustva, pokupuju gomilu stvari za koje se vrlo brzo ispstavi da su im potpuno nepotrebne.

A ne deluje tako na prvi pogled. Prepuni rafovi i ispunjeni spratovi prodavnica za bebe izgledaju nam kao siguran znak da nam je sve sa njih potrebno, jer - zašto bi to nešto postojalo u deset nijansi i od 20 proizvođača da nije.

Ipak, dovoljno je samo kratko iskustvo sa bebom, pa da se ispostavi da više od polovine stvari koje mogu da se nađu bebama nisu neophodne, a da među njima i nekolicina onih koje ni njima, a ni roditeljima nisu uopšte potrebne.

Zato, pre nego što se budući roditelji upuste u kupovinu za bebu, bilo bi dobro da se posavetuju sa onima koji već imaju dete, a posebno sa onima koji ih imaju više od jednog. Oni su riznica saveta šta kupiti, šta pozajmiti, šta, šta je korisno, šta je besmisleno.

I dok majke na spisak stvari bez kojih su mogle obično stavljaju nepotrebnu gomilu odeće i nehodajućih cipela za mališane, napravili smo spisak od stvari za koje se većina složila da su bile bespotrebno bacanje novca.

Naravno, to ne znači da negde ne postoje roditelji kojima su baš ovi proizvodi znatno olakšali život sa tek rođenom bebom.

Kante za pelene

Kanta za pelene nije mnogo skupa, ali je apsolutno nepotrebna. Njena jedina funkcija je da pelene ne smrde po stanu, međutim, svi roditelji koji je kupe susretnu se sa svojevrsnim paradoksom, jer se u toj kanti one još više usmrde. Nakon neog vremena svako otvaranje kante postaje pakao, a njeno pranje postaje nemoguće. 

Grejač flašica

Ako imate i najjeftinije kuvalo za vodu, imate i grejač bočica. Čak i u slučaju da nemate kuvalo, višestruko se isplati da ga kupite umesto spravice koja ima samo jednu, kratkotrajnu svrhu.

Grejač vlažnih maramica

Jedna od najbesmislenijih stvari koje postoje na tržištu je upravo grejač vlažnih maramica. Plastična kutijica u koju se stave vlažne maramice, služi da bi one bile tople kada se iz nje vade, da bebi ne bi hladne prilikom brisanja. Čak i da nekome jeste problem hladnoća maramice za bebinu guzu, ovaj aparat je ne rešava, jer se maramica ohladi čim se izvuče iz kutije. 

Maramice za cucle

U moru specijalizovanih proizvoda, koji su ustvari isti kao i svi drugi koji na njih liče, našle su se i vlažne maramice za brisanje cucli. Maramice kao maramice, ali znatno skuplje, služe da se njima prebriše cucla. Isto može da se uradi i sa običnim vlažnim maramicama.

Sušač za flašice

Plastična podloga sa pipcima na koje se oslone flašice ustvari ima istu namenukao i običan sušač za sudove, ili bilo koji plastični poslužavnik. Pa, ipak, ovaj komad često se nalazi u korpama prilikom prve kupovine, ali se ubrzo negde izgubi.

Aparat za pravljenje formule

Umesto da sami uzmete flašicu, u nju stavite vodu i dozu formule AD mleka i promućkate, ova napravica to radi umesto vas. Morate samo da uzmete flaicu, u nju sipate vodu i stavite dozu formule, a ona će sama da promeša. S obzirom na cenu ovakvih sprava mnogo je lakše promućkati flašicu rukom. 

Aparat za spremanje hrane 

Dok ne neki kunu u aparate koji voće i povrće kuvaju na pari, blendaju, odmrzavaju, hlade i poslužuju, većini roditelja ovakav jedan skup aparat samo je skupljao prašinu. Jedan je razlog za to to što manje stvari ima da se pere ako se voće samo baci u šerpicu. Drugi razlog je to što bebe kratko jednu blendanu hranu i za to kratko vreme ne isplati se uzimati posebne aparate za kuvanje, jer i običan blender čini čuda. 

Kolevka

Iako im je teško odoleti, jer su prelepe, male i udobne, kolevke su jedan od predmeta koji se najkraće koriste, jer bebe vrlo brzo pređu u krevetac. Ne samo što je za njih potrebno odvojiti novac, nego sui glomazne, pa nakon kratkog vremena postaju višak sa kojim ne znate gde ćete. 

Video: Težak vam posao? A šta mislite kako je čistiti led sa mosta koji ide preko okeana

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ja

    14. decembar 2020 | 20:42

    Nisam ni znao da postoje ove stvari ali stvarno,pazi kad je i supruga zatecena totalno bespotrebno imamo dvoje trece na putu pelene pavloviceva mast vlazne maramice i to je to ,ugrejes vodu dodas formulu promucjas kraj,spava u krevetac od pocetka u kom sam ja spavao(restaurirao ga nov dusek kupljen)obicna posteljina i kraj,bodici benkice trenerkice itd na buvkjaku u PA ima tezgi sa prelepom robom koju smo vidjali po trznim centrima naravno troduplo skuplja,sta moze naslede i vozi bitno da su zivi zdravi ostalo sve kratkotrajno menja se na dve nedelje....moze minusi i razna misljenja

  • Nina

    14. decembar 2020 | 20:40

    Zaboravili ste najvažnije - dadilju tj. ženu koja sve radi umesto " majke", jer "majka" želi da zivi i izgleda identicno kao kad je bila devojka...

  • Mike

    14. decembar 2020 | 22:47

    Spisak vam je krajnje čudan, ja ne znam osobu koja je kupila grejač za vlažne maramice, npr.... Ima toliko drugih nepotrebni stvari koje kupuju roditelji u Srbiji, a ne ovo sto ste vi naveli u tekstu... Bolje da ste stvarno naveli šta je nepotrebno... Baldahini, jastuci, gnezda i ostale drangulije za krevetac recimo, prvenstveno zbog bezbednosti!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>