• 2
 ≫ 

Koliko u Srbiji košta da obučete dete za zimu: Da li je 100 evra malo? Kakva je ponuda?

 ≫ 

Roditelji su sebi na poslednjem mestu u odnosu na decu i spremni su da svaki dinar daju za njih. Ipak, nekada su jedno želje, a drugo mogućnosti. Odeća i obuća, ma koliko bile jeftine na sniženju, znaju biti ozbiljan trošak u našoj zemlji

  • 2
deca, odeća, zima Foto: Pixabay

Ovih dana, na pragu zime koja zvanično počinje 21. decembra, mada su hladni dani već tu, roditelji mahnito jure igračke pred Novu godinu, ali i odeću/obuću/aksesoare za decu.

Svake godine je ista priča: najmlađima obično omale stvari od prošle sezone, pa je potraga za novim neminovna. To nije samo dodatni trošak, već oduzima i vreme, a njega zaposleni roditelji često nemaju na pretek.

Ova 2020. je specifična iz mnogo razloga. Korona kriza je još proletos uticala na lance snabdevanja, trgovci su u problemu (zbog karantinskih nedelja) pa su ranije krenuli s akcijama, a gužve se prave i zbog aktuelnih mera. Naime, ljudi koriste priliku da kupe sve što im treba, a da je neesencijalno, do 17 sati, radnim danima.

Kako prodavnice s odećom i obućom uopšte ne rade vikendom, to im je jedina prilika. Onda "trče s posla" u nabavku, jer decu treba spremiti za zimu. Ali, kakva je ponuda? Da li je izbor isti kao pre, kakve su cene?

- Kod nas je "zimska priprema" krenula već na jesen (smeh). Imam devojčicu od četiri i po godine, i dečaka od sedam meseci. Naravno da je "spisak stvari" za nju veći, jer za razliku od bebe, treba joj obuća. Prvo smo ćerki kupili gumene čizme za kišu, za nekih 1.500 dinara. To su otprilike cene u svim radnjama za decu, idu do 2.000 dinara - započinje svoju priču jedna mama iz Beograda, J.M. (32), inače čitateljka Telegraf Biznisa.

Kada je reč o cenama i ponudi, kaže da tu temu "drži u malom prstu", ali da uglavnom kupuje u povoljnijim radnjama koje se mogu naći u gradu i tržnim centrima, kao što su H&M, LC Waikiki, OVS, C&A, odnedavno Pepco i ponekad Zara.

- Tada smo deci, naravno, morali uzeti stvari za prelazni period. Dakle, ni tanke ni previše debele jakne. Bebinu smo platili oko 1.700, dok je ćerkina jakna koštala više od tri hiljade, ne sećam se tačno. Iznad tog iznosa ne dajemo novac, jer nema potrebe. U radnjama koje sam navela ponuda je dobra, stvari su super za to koliko i treba da traju dok ih deca ne prerastu - kaže ova mama i dodaje da bi im duplo veći troškovi svakako ugrozili budžet.

Čizme 1.000 dinara, kao i malo bolja kapa

- Mi smo, recimo, dve godine unazad ćerki kupovali skafander, ali je snega bilo toliko malo, da nije uspevala ni da ga nosi (smeh). Ove godine nisam ni planirala da ga uzimam, videćemo kakva bude zima, ali sam "bacila pogled". Cene su od tri do četiri hiljade (za decu do 5 godina) - priča nam J.M. i dalje ističe:

"E sad, kada govorimo o čizmama, koje su uz jaknu najveći izdatak, tu cene variraju. Smatram da obuća mora da bude kvalitetna, pa tako za one čizme koje dete najviše nosi - izdvojimo novac i ne žalimo. Proizvođači se najčešće ograde kada prave obuću, te su maltene svake čizme predviđene za suvo vreme. Ali, nailazim i na one gde je naglašeno da su baš za kišu i sneg, i tu je cena veća. Tamo gde uvek kupujemo koštaju oko 6.000 RSD".

deca, odeća, zima Foto: Unsplash

J.M. je ove godine, međutim, kupila dečje čizmice na sniženju za 1.000 dinara, u jednom velikom trgovinskom lancu iz Turske. "Bile su 2.000, sada su snižene 50%. Videćemo kako će se ponašati, pa i ako propuštaju, uzećemo nove jer zaista nisu bile skupe. Iz mog iskustva, dete preraste svu obuću za godinu dana".

Naša čitateljka kaže da je ponuda dobra, ali da ne može sve svuda da nađe. Ipak, korona ne mora biti uzrok tome. Zagazili smo duboko u decembar, kada je kupovina inače u porastu, a mnogi roditelji bez problema poručuju stvari za decu onlajn, jer već znaju koji model i broj artikla im treba.

- Juče smo morali da idemo na drugi kraj grada, jer u tom tržnom centru imamo maltene sve radnje koje nas zanimaju i bolje su snabdevene. Žurili smo da stignemo do 17h, zbog novih mera, ali smo uspeli sve da nađemo. Ćerki smo uzeli zimsku jaknu, malo dužu, jer računamo da će moći da je nosi i sledeće zime. Platili smo je na sniženju 3.800 dinara, dok su kraći modeli jakni oko 2.700 u jednoj popularnoj radnji - kaže J.M.

Frozen i "Šape" dižu cenu

Kada je jakna i malo veća, to nije neki problem, smatra ova Beograđanka, i napominje da kod aksesoara (kape, šalovi) dosta variraju cene.

deca, odeća, zima Foto: Pixabay

- Debele zimske kape su najmanje 500, 600 dinara, pa idu do 1.200 ili 1.300 dinara, što je po mom mišljenju previše. Sve je skuplje ako je u znaku Frozen ili Patrolnih šapa, koje deca sada baš vole. Šalovi koštaju slično, a obične rukavice (ne mnogo debele) mogu se naći za oko 400 dinara, čak tri para. Rukavice za sneg su svakako skuplje, oko 1.000 dinara - priča nam ova mlada mama.

Trošak je svakako veći kada imate dvoje dece, posebno ako nisu istog pola, pa ne mogu da naslede. S druge strane, nije isto kada imate bebu kod kuće, jer vam automatski ne treba nekoliko pari obuće, ali J.M. procenjuje da ih ovo osnovno (mimo pantalona, majica, dukseva, džempera) košta minimum 100 evra, kad se sve sabere.

- Cene za dete od godinu dana i ono od tri godine su vrlo slične, nema neke razlike, bez obzira na manji utrošak materijala. Dečaku još nismo uzeli deblju jaknu, jer ga lepo ušuškamo u kolicima i toplije obučemo. Ali, zimske jakne za taj uzrast su takođe snižene, oko 2.700 dinara koštaju - priča naša sugrađanka.

Za kraj, J.M. kaže da je mimo skafandera gledala ski pantalone za dete, i da su cene u sportskim radnjama paprene (oko 8.000 dinara). Najniža cena koju je našla u jednoj modnoj radnji je 3.000 RSD, za šuškavi donji deo.

Video: Deset namirnica koje bi trebalo da prestanete da kupujete ako želite da uštedite novac

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mica

    16. decembar 2020 | 16:28

    U inostranstvu, roditelji razmjenjuju dečiju gardarobu, samo kod nas se glumi, ko ima neka i troši, a ovi sto nemaju, neka ne kukaju.

  • Sibin

    16. decembar 2020 | 16:19

    Prosto receno, najskuplje u evropi!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>