• 1

Kako smo uz dva kredita opremili stan? Moratorijumi, sklapanje nameštaja, buvljak i ostale cake

Pomislili smo, polako ćemo, uzećemo samo ono što je neophodno za početak

  • 1
Izdavanje stanova, izdavanje stana, kljucevi Foto: Shutterstock

Kažu da kupovinom stana čovek reši jednu od najvećih stvari u životu. Ono što nam ne kažu je da je kupovina stana tek početak i da onda sledi, za neke možda i teži deo - njegovo opremanje. 

- Odluku da kupimo stan doneli smo usred korona krize, kad nam je kirija povećana. U tom trenutku smo shvatili da sad već za stanarinu dajemo više nego što bismo izdvajali za ratu kredita i rešili smo da je tome došao kraj - priča G. M, sagovornica Telegraf Biznisa.

Sa bebom u krilu, tokom vanrednog stanja i sa viškom slobodnog vremena, ona i suprug su pretraživali oglase. Pre policijskog časa obilazili su stanove i na kraju doneli odluku. Usledilo je čekanje u redovima u banci, jurcanje po notarima i na kraju podizanje dva kredita - stambenog i keš.

- Deset odsto iznosa učešća smo pozajmili uz obećanje da vraćamo čim nam legne povraćaj pdv-a na prvi stan, a za ostalih 10 odsto učešća smo podigli keš kredit. I mesec dana kasnije, srećni smo častili što smo kupili stan - priča ona.

A onda im je sreću pomutio zdrav razum. Šta sad? Kako sa dva kredita, čije prve rate stižu na naplatu odmah, opremiti stan?

Kupovina stana, nekretnina Opremanje stana, Foto: Shutterstock

- Pomislili smo, polako ćemo, uzećemo samo ono što je neophodno za početak. Uzeli smo papir i olovku i počeli da pravimo spisak. Nismo odmakli od kuhinje, a već smo premašili 1.000 evra, što otprilike pokriva iznos koji nam je ostao od ušteđevine nakon što smo poplaćali sve zavrzlame oko podizanja kredita, a ima ih - seća se sagovornica Telegraf Biznisa.

Šporet, frižider, sudopera i kuhinjski elementi ostavili su ih bez dinara. Kuhinju nisu radili po meri, ali su uspeli da uklope kupovne elemente tako da deluje kao da jesu. Na sreću, sve što je potrebno za opremanje kuhinje su imali, od tanjira i šerpi, preko čaša, pa do escajga. Imali su i krevetac i policu za knjige. I od nameštaja ništa više.

- Bili smo na nuli, a nismo imali ni veš mašinu, ni ugaonu garnituru, ni krevet za spavaću sobu, ni televizor, ni novca za ormare, plakare ili bilo šta za odlaganje. Da smo nas dvoje bili sami, to možda i ne bi bio problem. Na sreću, imali smo sobu viška koja je služila kao garderober i ostava, takozvana "šok soba" - priča ona.

A onda je doneta prva odluka o moratorijumu na otplatu kredita.

ključ, stan, useljenje Kako opremiti prazan stan, Foto: Pixabay

- Rešili smo oboje da iskoristimo ovu mogućnost i da u narednom periodu kupimo veš mašinu, krevet, trosed i fotelju i televizor. Sad je već bilo lakše. A kada je stigao i drugi moratorijum, rešili smo da napravimo plakar i da napokon oslobodimo dečju sobu haosa i da napokon znamo gde nam se šta od stvari nalazi - priča naša sagovornica.

I njihovi roditelji penzioneri rešili su da iskoriste moratorijum kako bi im pomogli u opremanju stana.

Da su stan kupili u normalnim okolnostima, sedeli bi i dalje na kartonu, spavali na dušeku na naduvavanje koji škripi i tokom disanja, a odeću bi prali na ruke. Jer, ta rečenica "polako ćemo da opremamo stan", u stvarnosti se odnosi samo na sitnice poput satova, lampi, slika, polica, komoda...

Sve ono što je bitno za funkcionisanje u toku dana je i prilično hitno za kupovinu - nešto za sedenje, nešto za spavanje, nešto za spremanje hrane, nešto za odlaganje stvari. Manje više - sve!

- Naučili smo napamet sve ponude salona nameštaja, znali kad koji ima sniženja, kad koji rasprodaju, a kad koji rođendanske akcije. Nismo kupovali najjeftinije, nismo kupovali ništa što nam se ne sviđa, ali smo uz pomoć majstora uštedeli na plafonjerama koje smo nabavili na buvljaku i platili ih duplo manje nego iste u radnjama. Uštedeli smo i na aspiratoru, koji smo takođe pazarili na buvljaku. Za firmu koja ga proizvodi smo prvi put čuli, ali daju garanciju i samo to je i bitno. Svu tehniku koju smo kupili tražili smo sa pet godina garancije, a sav kupljeni nameštaj smo sklapali sami, pa sada imamo traume i od dečjih kockica - nabraja ona sve trikove za uštedu. 

Video: Kako naći stan u situaciji kada cene nekretnina i zakupa divljaju?

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Хрвоје

    16. decembar 2020 | 12:40

    Ја имам два кредита такође.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>