• 11
 ≫ 

Implanti, krunice, zahtevni radovi: To nisu usluge gde vas zubari "deru". Ovde je čista zarada

 ≫ 

Klijenti se često zaprepaste kada vide cene određenih usluga u privatnim ordinacijama, ali nam jedna stomatološka sestra otkriva da su zubari, zapravo, nekad i na gubitku kada je reč o skupim i dugotrajnim intervencijama

  • 11
Stomatolog, zubar Foto: Pixabay

Lečenje i održavanje higijene zuba kod privatnika je stvar izbora, ali i nije. Zato što državne ustanove ne rade mnogo toga, imaju ograničen budžet za materijale i savremene aparate.

Ipak, na kraju dana, neke usluge možda spadaju u domen luksuza, ali je isto tako lep osmeh i stvar higijene i zdravstvene kulture u 21. veku. Uz to, treba pomenuti da su domaće stomatološke ordinacije uprkos visokim cenama, i dalje dosta jeftinije u odnosu na one na Zapadu.

Dokaz za to je rastući dentalni turizam - dakle, gastarbajteri, ali i strani državljani, sve više dolaze u Srbiju, jer su im i pored inostranih plata tamošnje stomatološke usluge preskupe. Materijali koji se koriste ovde i tamo su, pritom, isti ili slični, baš kao i stepen obrazovanja zubara.

Privatne ordinacije danas u Srbiji, a posebno u Beogradu, zaista "niču kao pečurke posle kiše", i sve se više takmiče u tome koja će dati bolje uslove, cene, akcije, mada te brojke i dalje nisu zanemarljive. Sve u svemu, čak i oni koji ne idu kod privatnog lekara (zbog limitiranog budžeta), posećuju privatnog zubara.

Nakon godina i godina truda i rada, zubari konačno mogu dobro da naplate svoje znanje i vešte ruke. Ako tek sada birate profesiju, to je put kojim biste mogli da krenete. Stomatolozi su cenjeni širom sveta, i mnoge evropske zemlje im nude ogromne plate i dobre uslove, nevezano za poreklo ili jezičku barijeru.

Na spisku najskupljih usluga svakako je ugradnja implanta, (bezmetalnih) krunica, fiksne proteze, ali i lasersko beljenje zuba, koje je svakako luksuz. Za neke od ovih intervencija zubari se "ugrade" i po par stotina evra, ali - tu je i utrošak materijala mnogo veći, novac koji platite za uslugu ne ide samo ordinaciji.

Takođe, zahtevniji radovi i zahvati podrazumevaju i veći stepen znanja, strpljenje, vreme. Verovali ili ne, ma koliko ove usluge bile skupe, to nije ono gde stomatolozi mogu uvek dobro "čisto" da zarade.

zubar Foto: Pixabay

Skriveni troškovi

- Teško je precizno reći koliko ordinaciji ostane "čistog" novca nakon neke teže intervencije, jer postoji mnogo jednokratnog materijala, koji ulazi u finalnu cenu. To su, na primer, čaše, sisaljke, komprese, koje se neminovno bacaju posle svakog pacijenta - kaže za Telegraf Biznis stomatološka sestra iz Beograda, A.M. (38).

Mimo toga, u kompletnu cenu svakako ulaze i oni "skriveni troškovi", kao što su zakup prostora, računi, isplata radnika, održavanje prostora itd. Vlasnik ordinacije sve to mora da uzme u obzir, kako bi mu se posao isplatio. Pritom, vrlo je važno da ima eksperte, koji mogu iz "prve" da, recimo, uzmu otisak, pa tako štede materijal.

U prestonici, ordinacije drže manje-više iste cene, ako su sličnog tipa (širok spektar usluga, status poliklinike, renome, savremena oprema, doktori specijalisti). Shodno tome, lasersko izbeljivanje zuba košta od 250 do 300 evra, ali je ono stvar prestiža - niti je nužda, niti deo svakodnevne higijene.

"Najsličnije" tome je redovno uklanjanje kamenca, koje jeste deo lične higijene, a može da vam za nijansu posvetli zube, kada se skinu sve nepotrebne naslage. To je stavka na kojoj zubari, na primer, imaju čistu zaradu.

- Možda nije najmerodavnije govoriti o implantima, jer zavisi ko vam radi, kakvog je kvaliteta materijal... Novac koji date za ovu usluge, ne ide samo ordinaciji. Tu su zubna tehnika, centar od kojeg uzimate implante i delove za njih ili za krunice. U startu cifra deluje frapantno, ali ordinacija, zapravo, uzima veći novac na sitnijim uslugama - kaže A.M.

zubi, zubar Foto: Unsplash

Zašto?

- Zato što stomatolozi, recimo, kada rade detetu plombu na mlečnom ili stalnom zubu, tu uslugu naplate isto kao odraslima. Između 2.500 i 4.500 dinara, a pritom, na mlečnom zubu uglavnom se nalazi samo "tačkica", a zubar tom jednom plombom na mlečnom zubu praktično otplati celu tubu jednog od najskupljih kompozita (od 20 do 50 evra, ako je luxe materijal) - kaže naša sagovornica, i dodaje da se "pare generalno najviše obrću tamo gde se troši najmanje materijala".

Prema njenom iskustvu, kod dečjih intervencija, zatim kod totalnih proteza koje nose stariji pacijenti, kod uklanjanja kamenca, gde nema nikakvog utroška materijala.

- Kupite aparat od nekih 200 evra, a skidanje kamenca naplatite između 25 i 30 evra, što znači da aparat otplatite kroz nekoliko poseta pacijenata, a posle imate čistu zaradu - ističe A.M. iz Beograda.

Cene implanta dosta variraju, ali je neki prosek od 500 do 800 evra (najkvalitetniji), a nabavna cena je između 150 i 350 evra. Metalokeramičke krune u ordinaciji su od 80 do 150 evra, a tehnika ih izrađuje po ceni od 20 do 40 evra. Bezmetalne krune koštaju 200-250 evra, a u nabavci - 120 do 150 evra, dok fiksni aparat neke ordinacije naplaćuju između 600 i 700, pa do 1.200 evra, zavisno od modela.

- Kada radite proteze, krune, mostove, folije za ispravljanje zuba ili beljenje, potrebne su vam mase koje nisu jeftine. Jedna je oko 50 evra, ali se, s druge strane, njom ne uzima samo jedan otisak. Ipak, tu je važno koliko je zubar vešt. Ako ordinacija nema dobre stručnjake, onda je čak na gubitku često - kaže ova stomatološka sestra.

"Zubari iz neznanja nekad uzimaju otisak po dva ili tri puta, što je sve ozbiljan trošak na kraju. Recimo, sa jednom masom stručan stomatolog treba da uzme 50 otisaka, a onaj manje vešt, uzme samo 30 funkcionalnih".

Video: Stomatolog postao zvezda na internetu: Snimak kako popravlja zube pogledalo je više hiljada ljudi

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • panic

    19. decembar 2020 | 08:44

    i sve te troškove rekla medicinska sestra ona sve zna

  • Md

    19. decembar 2020 | 08:28

    Zaradjuju oni 150€ - 200€ dnevno. Skidanje kamenca nema smisla jer se kamenac brzo vraća i to ti naplate 2500 dinara.

  • Др

    19. decembar 2020 | 09:15

    За ваше обавештење, ЗУБАРИ не постоје, већ СТОМАТОЛОЗИ или Доктори СТОМАТОЛОГИЈЕ!!!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>