• 76
 ≫ 

Ovo je 10 zvanično najplаćenijih zanimanja u Srbiji: Na njima se zaradi i tri puta više od proseka

 ≫ 

Prosečna plata u Srbiji iznosi nešto više od 60.000 dinara

  • 76
Programeri, dolari

Foto: Pixabay

Biti računarski programer, zaposliti se u vazdušnom saobraćaju, ili se baviti finansijama, u prevodu na srpski znači i izabrati pravi put. Naime, sudeći po zvaničnoj statistici, u tim delatnostima su plate najveće u Srbiji, skoro četiri puta veće u odnosu na prosečnu.

Spisak desetak najplaćenijih zanimanja ne varira mnogo tokom godina, menjaju se samo pozicije na kojima se pojedini poslovi nalaze iz meseca u mesec.

Računarsko programiranje - 160.063

 

Da su među najbolje plaćenima u zemlji IT stručnjaci, posebno programeri, nimalo nas ne čudi. Plate visoko rangiranih IT stručnjaka idu znatno iznad prosečnih 160.063 dinara, jer u ovaj prosek ulaze i junior i senior programeri, a razlika u njihovim primanjima nije mala.

Vazdušni saobaćaj - 151.001

 

Plate pilota i kontrolora leta svuda u svetu, pa i kod nas, uveliko prevazilaze prosečne zarade. Plate visoke i po nekoliko hiljada evra imaju piloti, za njima idu kopiloti, a u stopu ih prate i kontrolori leta. Naravno, ni zarade stjuardesa nisu za bacanje. Kada bi se samo njihova primanja koristila za prosek plata u vazdušnom saobraćaju, a ne svih radnika u ovom sektoru, ova cifra bila bi nekoliko puta veća.

pilot, avion

Pilot, Foto: Unsplash

Eksploatacija nafte i sirovog gasa 128.619

 

Oni koji se bave eksploatacijom sirove nafte imaju platu iznad 128.000 dinara, dok su plate u ovom sektoru nešto niže za one koji se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte, gde se plata kreće oko 112.000. Oni koji rade na eksploataciji uglja, zarađuju najmanje, 88.814.

Naučno istraživanje i razvoj, 122.264

 

Razvoj nauke i tehnologije važan je zbog podsticanja privrednog razvoja, povećanja društvenog proizvoda i podizanja standarda zaposlenih i kvaliteta života. Zato ni ne čudi što i u ovom sektoru plate prevazilaze prosečnu.

Nafta, naftna platforma, bušotina, rafinerija

Proizvodnja nafte, Foto: Shutterstock

Proizvodnja duvanskih proizvoda 114.264

 

Prosek plata zaposlenih u duvanskoj industriji obično prelazi 100.000 dinara. Visoke plate u ovom sektoru ne čude ako imamo u vidu da tri najveća svetska proizvođača cigareta posluju u Srbiji.

Proizvodnja koksa i derivata nafte - 112.872

 

Ova oblast obuhvata preradu sirove nafte i uglja i proizvoda od kojih se dobija energija. Preovlađujući proces jeste rafinisanje nafte i on uključuje razdvajanje sirove nafte na sastavne delove.

Finansijske usluge - 107.430

 

Finansijski savetnici, finansijski analitičari, matematičari i statističari, najpoželjnija su zanimanja u oblasti finasijskih usluga. Samo su u sistemu osiguranja i penzionih fondova plate nešto niže. Ova zanimanja primaju platu značajno iznad proseka, naročito oni koji se bave pribavljanjem i redistribucijom finansijskih sredstava.

finansije

Finansijske usluge, Foto: Pixabay

Uslužne delatnosti u rudarstvu - 106.055

 

Nijedan rudar ne bi bio srećniji nego da mu je plata ovolika, ali je činjenica da se plate onih koji obavljaju najteže poslove u rudarstvu kreću oko republičkog proseka. Rudarskla delatnost u celini podiže prosečnu platu u svakom gradu u kome se nalaze rudnici, ali zbog rozoka sa kojima se suočavaju na poslu i zbog težine samog posla, mnogi se slažu da bi ovim radnicima trebalo dodatno podići zarade.

Upravljačke delatnosti - 99.237

 

Pružanje savetodavne pomoći poslovnim i drugim organizacijama u vezi sa upravljanjem, kao što su strategijsko i organizaciono planiranje, finansijsko planiranje i planiranje budžeta, transfer tehnologije, marketinški ciljevi i politike zanimanja su koja su takođe plaćena iznad proseka u Srbiji.

Lekovi

Farmaceutski proizvodi, Foto: Pixabay.com

Proizvodnja farmaceutskih proizvoda - 96.073

 

Platu "pristojnu" za srpske prilike imali su zaposleni u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i preparata. Farmaceutske kompanije nalaze se na spisku najvećih i najmoćnijih u svetu, a situacija nije mnogo drugačija ni u Srbiji.

Video: Čovek koji je pravio prvi domaći računar za Telegraf: CER 10 bio je početak jedne epohe

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ŠUMADINAC KG

    26. decembar 2020 | 08:38

    A gde su uterivači dugova,pardon, sudski izvršitelji.

  • Dejan

    26. decembar 2020 | 08:32

    U proseku, moj gazda vozi Mercedesa, a ja Punta,polovnog, on ide na letovanje na Bahame, ja ako mogu u Crnu Goru kod prijatelja, on ruča po restoranima, ja u toplini svog doma. DOBAR PROSEK KAD SE PRERAČUNA

  • Kiza

    26. decembar 2020 | 08:02

    A clanstvo u sns

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>