• 96

Cigarete, pretplata, porez, struja: Šta sve i za koliko poskupljuje od 1. januara

Od 1. februara skočiće i cena struje za 3,4 odsto

  • 96
Plata plaćanje, troškovi Foto: Shutterstock

Kao i svakog 1. januara i ovog građane očekuje novo opterećenje kućnog budžeta. Od poskupljenja TV pretplate, preko većih cena goriva i cigareta, pa sve do poreza na imovinu.

Već smo navikli da Nova godina donosi i nove cene, pa će tako biti i ove. Evo šta ćemo sve plaćati više od 1. januara.

Pretplata

Tako će se pretplata za RTS i RTV povećati sa dosadašnjih 255 na 299 dinara., a taksa će se i dalje naplaćivati kroz objedinjeni račun za struju.

Gorivo

Nova godina doneće i nove cenovnike na benzinskim pumpama, kao posledicu rasta vrednost nafte na svetskim berzama. Očekuje se da će se to odraziti i na cenu goriva u našoj zemlji, koje bi onda već u januaru moglo da poskupi od dva do četiri dinara po litru.

Međutim, postoji šansa da do ovog poskupljenja ne dođe sa prvim danima Nove godine, već za mesec dva, jer toliko unapred srpski naftaši kupuju sirovinu na svetskoj berzi.

Cene goriva bi trebalo da ostanu stabilne Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Cigarete

Prema predloženim izmenama i dopunama Zakona o akcizama u naredne četiri godine očekuje se dodatno poskupljenje cigareta i nesagorevajućeg duvana. Prvo koje će se desiti biće već u januaru naredne godine i to za 10 dinara po paklici. U pitanju je usklađivanje sa cenama u EU.

Porez na imovinu

Sledeće godine na teritoriji glavnog grada stupiće na snagu nove cene po kojima će se obračunavati porez na zemljište i nekretnine.

Prosečne cene stambenog kvadratnog metra ponegde su povećane i za skoro 12.000 dinara, što za pojedine građane znači da će od naredne godine moći da očekuju i nešto veća poreska rešenja. Uz to, veći porezi najavljuju se i za druge gradove u Srbiji.

Porez, obračun, digitron, kalkulator, finansije Foto: Shutterstock

Voda

Isporučena voda i odvođenje otpadnih voda za Beograđane će od 1. januara koštati za pet odsto više.

Kako je navedeno iz Beogradskog vodovoda i kanalizacije, cena kubnog metra isporučene vode za kategorije "Domaćinstva" i "Sportsko-rekreativni centri – bazeni" će iznositi 59,46 dinara, odnosno 24,04 dinara za odvođenje otpadnih voda. Za kategoriju "Ostali potrošači" cena isporučene vode će biti 98,40 dinara, a za odvođenje otpadnih voda 52,95 dinara.

Na osnovu dosadašnje prosečne potrošnje četvoročlanog domaćinstva u Beogradu, to će značiti uvećanje računa za oko 55 dinara.

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača struje

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, koju plaćaju građani i privreda, biće uvećana od 1. januara 2021. godine za oko 4,5 puta. 

Naknada za podsticaj povlašćenih proizvođača električne energije, uvedena 2013. kako bi se obezbedila sredstva za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, biće uvećana na 0,437 dinara po potrošenom kilovat-satu (kWh), umesto dosadašnjih 0,093 dinara.

Ta naknada je poslednji put povećana 2015. godine sa 0,081 dinar po kWh na 0,093 dinara po kWh.

PCR test

Cena PCR testiranja na zahtev raste za 50 odsto od prvog januara. Do 1. januara državljani Srbije će testiranje na lični zahtev plaćati 6.000 dinara, dok će od početka 2021. godine cena jednog testa iznosti 9.000 dinara.

Video: Golub od milion evra: Evo kako zaboravljeni hobi i u Srbiji može da donese mnogo para

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deni

    1. januar 2021 | 11:46

    U pitanju je uskladjivanje cena sa evropskom unijom a samo su plate u rangu sa somalijom

  • 011

    1. januar 2021 | 10:29

    Sram vas bilo a mi nezaposleni koji od drzave nista ne dobijamo kako da sve ovo izdrzimo,a nista nisu u boljoj situaciji i oni koji rade za 25000. Sramota i bruka za drzavu kako recite kako da se sva ova poskupljenja izdrze. Posle se pitaju kao zasto narod dize ruku na sebe i sve vise samoubistva ,eto zbog svega ovoga.

  • I3

    1. januar 2021 | 12:12

    Hahahaha, koja sprdnja sa narodom! Ugase poslove, masovno otpustanje ljudi, a cene skacu jer smo najbolji u Evropi! A milion slucajeva poslato izvrsiteljima!!!Tako je bre, samo nek poskupljuje! Jos neka donesu zakon da mozes napolju da budes samo 10 minuta... A cekaj, pa to je bilo prosle godine! Hahahahha, drzavo moja sta su ti uradili politicari! Tuzno je sto mi se deda obrce u grobu kad vidi za sta se borio!

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>