• 1

Ambicije kompanije Apple pokreću tehnološki sektor - planovi o električnim automobilima

Vrednost akcije kompanije Apple, ove godine je porasla preko 80% jer su mnogi investitori i dalje optimistični po pitanju mogućnosti za dalji napredak u inovacijama. Sijaset dobrih vesti, posebno u drugoj polovini godine, pružio je podršku rastu cene akcije

  • 1
Apple Car, epl auto

Printscreen: Twitter/@appleinsider

Investiciono društvo “KapitalRS“ iz Beograda, za sve koji su zainteresovani da nauče kako da trguju preko interneta cenom akcija kompanije Apple (takozvanim finansijskim ugovorima za razliku, engl. CFD), pripremio je besplatan vodič “Trgovanje cenom akcija za početnike”. Vodič možete preuzeti putem linka ispod.

Besplatan vodič “Trgovanje cenom akcija za početnike” preuzmite ovde.

Apple je u septembru obavio uspešno „usitnjavanje“ akcije, tj. uvećanje broja akcija (podelom 4 nove za jednu postojeću), nakon čega su mnogi (mali) investitori odlučnije kupovali akcije, pa je tržišna vrednost kompanije uvećana na 2300 milijardi dolara, što je više od ukupne tržišne kapitalizacije 100 najuspešnijih kompanija na Londonskoj berzi.

iPhone 12, Apple kompanija logo

Foto: Tanjug/AP

Glavni događaj se odigrao u oktobru, kad je kompanija predstavila novi mobilni uređaj iPhone 12 koji podržava mobilnu tehnologiju pete generacije. Uprkos kritičarima koji su tvrdili da potrošači neće biti zainteresovani za 5G u doba pandemije, prodaja je prema nekim izveštajima bila bez premca. Otkako su dva nova iPhone modela postala dostupna na tržištu, nadmašila su sve rivale, uključujući Samsung-ove uređaje, osvojivši skoro četvrtinu ukupne prodaje 5G telefona.  Kompanija Apple bi krajem januara trebalo da objavi finansijski izveštaji i podatke o prodaji u poslednjem kvartalu ove godine. Nekoliko preliminarnih izveštaja, objavljenih u decembru, sugerišu da će u Kini biti zabeležena rekordna prodaja iPhone telefona. Osim toga, u novembru su takođe predstavljeni nove MacBook modeli i novi Apple M1 čip.

Uspeh iPhone-a, najvažnija je priča o neprekidnom rastu kompanije. Bloomberg je u novembru objavio prognoze prema kojima će Apple ostvariti rekordni prihod od preko 100 milijardi dolara u četvrtom kvartalu 2020. godine.

Besplatan vodič “Trgovanje cenom akcija za početnike” preuzmite ovde.

Tim Cook, Tim Kuk -  Apple CEO

Foto: Tanjug/AP

Apple je u decembru objavio, tj. reaktivirao plan o razvoju električnih vozila sa automatskim pilotom, što očigledno predstavlja ulazak u segment tržišta kojim dominira kompanija Tesla. Projekat pod nazivom Titan, započet je 2014. godine, ali je napredak bio spor jer ulazak u automobilsku industriju predstavlja veliki izazov. Menadžment kompanije jednostavno nije uspevao da iznađe dobitnu strategiju. Međutim, Reuters je u decembru objavio da Apple planira da predstavi svoje vozilo već u 2024. godini, dok optimistični analitičari tvrde da će automobili postati sledeći glavni proizvod kompanije. Kompanija je takođe objavila napredak u razvoju tehnologije za baterije, jednoj od ključnih stavki za globalni proboj vozila na električni pogon.

U decembru su takođe objavljeni izveštaji prema kojima Apple razmatra saradnju sa Volkswagen-om ili novom kineskom kompanijom Nio, koja proizvodi električna vozila. Postojale su čak i glasine da će se Tesla i Apple udružiti i napraviti zajednički model, što bi moglo da ujedini dva najpoznatija i naizgled nezaustavljiva svetska brenda.

Sve ove vesti su izazvale rast Apple-ovih akcija, uz skok od preko 10%, samo u decembru (u vreme pisanja ovog teksta).

Besplatan vodič “Trgovanje cenom akcija za početnike” preuzmite ovde.

Izvori: Bloomberg, Bloomberg Terminal (fotografija), Reuters, Wall Street Journal, Financial Times, CounterpointResearch.com

Ovaj tekst je pripremljen i odobren od strane investicionog savetnika, Aleksandra Zavišića, Kapital RS Inc. a.d. Beograd, Severni bulevar 6, investiciono društvo pod nadzorom Komisije za hartije od vrednosti Republike Srbije, broj dozvole: 5/0-02-672/18-16.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cile mile

    4. januar 2021 | 09:30

    Nit mobilnog a bojim se nit auta , obicna prevara jedino im marketing dobro radi ...

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>