• 1

Šta kada kupite proizvod sa "greškom" na deklaraciji: Da li je tu trgovac obmanuo kupca?

Beograđanka M.J., čitateljka Telegraf Biznisa, javila nam se sa neobičnim pitanjem, evo o čemu se radi...

  • 1
chico cvet Foto: Čitalac Telegrafa

Nova godina je iza nas, u proteklom periodu dosta se kupovalo, pre svega - prazničnih poklona, a gotovo ništa nije bilo kao pre. Možda smo mnoge planove promenili u "poslednji čas", zbog uvedenih mera.

Građani su žurili da pokupuju sve što im treba, posebno oni koji imaju malu decu. Roditelji ni 2020. nisu štedeli na igračkama, iako je godina bila vrlo izazovna i u finansijskom smislu, ne samo zdravstvenom.

Kada kupujete neku stvar, da li u prvi mah detaljno čitate deklaraciju i sve što piše na ambalaži?

Ako su proizvodi (čitaj: igračke) komplikovano zapakovani, vezani za kutije (ne mogu se izvaditi pre kupovine), ili je gužva u radnji - sigurno je da vam mnogi detalji promaknu.

M.J. (35) iz Beograda nam je pisala jer je detetu pred Novu godinu kupila igračku koja se, međutim, ne poklapa sa onim što piše na deklaraciji. Ali, samo delimično.

Reč je o plastičnom cvetu koji se vrti (fotografija gore), a koji treba da stimuliše bebe od 6 meseci pa naviše. Problem je u tome što je na deklaraciji pogođen naziv proizvoda, dakle, ona nije apsolutno pogrešna, ali u daljem opisu se navodi da proizvod sa fotografije zahteva baterije.

Takođe piše da one ne dolaze u pakovanju sa proizvodom, kao i to ko sme da rukuje njima, ali je problem što pomenuti proizvod "ne radi" na baterije.

Cvet se pokreće manuelno, i nigde nema otvora za baterije.

Budući da je igračka čvrsto vezana za kutiju, nije je moguće otvoriti u radnji i pogledati detaljno, a ako kupac sudi samo po deklaraciji - onda izlazi iz objekta s mišlju da je kupio proizvod na baterije, odnosno očekuje da on "radi nešto više" od pukog pokretanja cveta rukama.

Treba pomenuti i da cena pomenute igračke nije mala, tačnije, košta 1.700 dinara. Postavlja se pitanje da li je ovo neka vrsta "slučajne obmane" trgovca, i ima li kupac pravo da - u odnosu na ovu grešku - vrati proizvod i uzme novac nazad?

Nije čest slučaj da trgovac vrati pare, već nudi drugi proizvod u zamenu. Ipak, da li je ovo njegova greška? Pišite nam u komentarima ako ste imali slična iskustva.

- Naravno da bih više volela da je onako kako piše na deklaraciji, jer su ti proizvodi automatski skuplji, a i očekujemo više od njih, u smislu mogućnosti koje mogu da zainteresuju dete. Gledali smo pažljivo celu igračku, nigde nema otvora za baterije, niti se one pominju na sajtu prodavnice u kojoj smo kupili igračku. Takođe, ne pominju se ni na uputstvima na engleskom, nemačkom ili drugom stranom jeziku - kaže nam M.J.

Video: Kako biste reagovali da vam dete dobije kovid lutku? Panika oko korone otišla je predaleko

(B.Đ.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milica

    1. januar 2021 | 18:58

    I meni se slično desilo. Mislila sam da je igračka na baterije ali nije. Otpala mi ruka od bola

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>