• 0

Platili smo venčanje koristeći trik za štednju poznat u Južnoj Aziji i ušli u brak bez dugova

Na ovaj način su obezbedili 6.000 dolara

  • 0
venčanje, balon, firma Foto: Unsplash

Štednja za venčanje je stresna za svakoga, a duplo je stresnija ukoliko se štedi za dva venčanja, kakav je običaj u mnogim azijskim zemljama. Ipak, jedna mlada iz Pakistana našla je sa budućim suprugom način da plati oba venčanja, a da ne podigne skupe kredite i da u brak uđe bez minusa na računu.

Ona je želela veliko venčanje, kao iz bajke. On je želeo da uživaju i u braku, ne samo u tom jednom danu. Da bi oboje bili srećni, okrenuli su se starom južnoazijskom sistemu štednje.

- Moj muž je uštedeo oko 6.000 dolara stavljajući u "odbor" četiri godine po 125 dolara mesečno, iznos koji nikome ne pada teško. Takozvani odbor je ustvari zajednica која nudi kredite bez kamate. I ne, nismo morali da čekamo četiri godine da se venčamo - objašnjava ova mlada.

Ovaj komitet je ustvari štedni krug koji odobrava neformalne kredite i mogućnosti za štednju. Članovi komiteta pristaju da odvajaju novac sa strane u određenim intervalima i odreženo vreme, a svaki od članova u jednom trenutku uzima sve što je skupljeno, dok se svi ne izređaju.

- Ako je tvoj red odmah na početku, uzimaš sve što je položeno, a onda nastavljaš da plaćaš svoj deo za ostale članove. Redosled izvlačenja određuje se izvlačeje slamke, ali kako ove odbore često formirau prijatelji ili članovi porodica, često se i dogovara čiji je kad red - objašnjava ona.

Ilustracija; foto Pixabay Ilustracija; foto Pixabay

Njen suprug se učlanio u odbor 2012. godine. 24 člana plaćala su 125 dolara svakog meseca dve godine i skupljeno je 3.000 dolara.

- On je izvukao poslednju slamku. Kada smo se verili 2014. godine on je otplatio 22 od svojih 24 meseca. Prvi deo uplate iskoristili smo da platimo depozit za venčanje - priča ona.

Onda je učestvovao u novom odboru podjednako vrednom i zahtevao je da budi prvi koji povlači novac.

- Kako su članovi znali da pravimo svadbu, pristali su svi. Sa dodatnih 3.000 dolara platili smo ostatak venčanja do januara 2015. godine, kada smo se i venčali - objašnjava ona.

Video: Pet načina da sačuvate više novca u džepu, već danas!

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>