• 13

Ova valuta je najveći protivnik inflacije. Evo i zašto

Zlato je poznato još iz vremena antičkog Rima kao simbol moći, luksuza i prestiža. Najčešće su ga dame nosile kao ukras na svom telu, a istovremeno je služilo za pokazivanje društvenog statusa

  • 13
Zlato zlatne poluge bogatstvo Foto: Shutterstock

S druge strane, države su ga koristile kao monetarnu podlogu za sopstvene valute. Kada je novac imao zlatnu podlogu, on se nije mogao nekontrolisano štampati. Novčana masa mogla se uvećati u ekvivalentnom iznosu u kom i zlatne rezerve.

To najvećim svetskim silama nije odgovaralo i 1971 dolazi do ukidanja zlatnog standarda.

Sa ukidanjem istog, novčana masa počinje ubrzano da se uvećava. To dovodi do naglog povećanja novčane mase, što dovodi do umanjenja vrednosti novca i do povećanja vrednosti zlata. Naime, svi proizvodi počinju više da koštaju, što zapravo pokreće talas inflacije. Inflacija predstavlja opšti porast cena. "Inflacija je jedini porez za koji nije potrebno da se izglasaju zakoni ".

Suštinski inflacija nagriza vrednost našeg novca, a da mi to i ne osetimo.

U trenutku ukidanja zlatnog standarda vrednost jedne unce čistog zlata 999,9 iznosila je 70 američkih dolara. Svega par godina kasnije 1980 godine, vrednost unce uvećala se neverovatnih 10 puta. Unca dostiže vrednost od 800 dolara.

Od tada, pa do danas zlato je više puta uvećalo svoju vrednost. Rast vrednosti zlata, mnogostruko je veći u odnosu na kumulativnu inflaciju u određenom vremenskom periodu.

Mudri ulagači još od antičkog vremena prepoznaju i koriste zlato, kao instrument za očuvanje vrednosti novca. Poznato je da se za pet kilograma zlata mogla kupiti dobra kuća u antičkom Rimu i da se isto može kupiti i danas u modernom Rimu.

Danas države koriste zlato za diversifikaciju monetarne aktive. Suštinski države na taj način povećavaju svoju monetarnu elastičnost u slučaju da dođe do nekog poremećaja. Zlato koje države kupuju poznato je kao monetarno zlato.


Na isti način i građani mogu da štite svoju imovinu. Zlato koje građani kupuju kao instrument zaštite jeste investiciono zlato.

Zlato, suštinski jeste gotovinski ekvivalent, jer se u trenutku može zameniti za gotovinu. Ta osobina zlatu daje nedostižnu konkurentsku prednost u odnosu na ostale ulagačke kategorije .

Za ulaganje je optimalno čisto zlato, koje naši zakonodavni okviri definišu kao INVESTICIONO ZLATO. To je zlato najvećeg stepena čistoće 999,9 i strogo garantovane težine. Investiciono zlato oslobođeno je poreza na dodatu vrednost. PDV = 0%.

Zlato nije rezervisano samo za bogataše. Sa ulaganjem u zlato možemo početi sa 8000 dinara koliko vredi jedan gram zlata.

Za manje ulagače švajcarski koncern Valcambi suisse, učinio je dostupnim na tržištu deljive zlatne poluge, pod nazivom CombBar. Iste se sastoje od 50 ili 100 spojenih pločica težine jedan gram, čistoće 999,9 u jednu polugu.

Iste su koncipirane na način, da se svaki gram može odvojiti od ostatka poluge i unovčiti.

Sve informacije o kupovini zlata možete dobiti klikom na OVAJ link.

Cene investicionog zlata možete dobiti posetom digitalne platforme: OVDE.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • X

    11. januar 2021 | 15:13

    Bitcoin mozes kupit, probaj dobit novac u banci za njega.

  • Nebojsa

    11. januar 2021 | 12:15

    Kazu stari ljudi bogat si onoliko koliko mozes poneti kad bi se moralo bezati!

  • Bruce Lee

    11. januar 2021 | 17:53

    Zlato je sigurnost kapitala više od 5000 godina. Kakve kripto valute i ostale virtualne gluposti.

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>