• 34
 ≫ 

Stefan ima 220 miliona dolara u bitkoinima, ali ne zna šifru za novčanik: Ostala su mu dva pokušaja

 ≫ 

Programer Stefan Tomas može da pogreši samo još jednom, jer ako pogreši i prilikom drugog ukucavanja lozinke, njegov digitalni novčanik "zaključaće se" zauvek

  • 34
Stefan Tomas, bitkoin sifra Printskrin: Youtube/ CoinDesk

Zamislite da imate milione dolara u bitkoinima, a zaboravili ste šifru za pristup digitalnom novčaniku? Upravo to se desilo jednom kompjuterskom programeru, Stefanu Tomasu.

Pre tačno 10 godina, dobio je na poklon 7.002 bitkoina koji sada vrede čak 220 miliona dolara, ali je izgubio šifru za digitalni novčanik iste godine, dakle, davne 2011. Verovatno je, kao i mnogi, verovao da mu neće trebati.

Međutim, sada kada najpoznatija kriptovaluta obara sve rekorde, i postiže uspeh o kojem je malo ko sanjao, tenzija u Stefanovoj glavi raste. Ne može da se seti lozinke, a ima još samo dva pokušaja, odnosno jedno pravo na grešku.

Ako Tomas napravi drugu grešku, prilikom drugog ukucavanja šifre, njegov digitalni novčanik zaključaće se zauvek. Softver koji podržava bitkoin napravljen je tako da samo vlasnik može da im pristup šifri.

Sistem "IronKey" nudi vlasnicima čak 10 pokušaja, a Tomas je bezuspešno iskoristio već osam.

Zapravo, ovaj programer nije jedini koji je zaboravio lozinku za digitalni novčanik u kojem ga "čekaju" milioni. Procena je da je širom sveta zaključano 140 milijardi dolara u bitkoinima (kojih je 18,5 miliona), jer su njihovi vlasnici zaboravili lozinku.

Tomas, poreklom Nemac, živi u San Francisku. Ovih dana gleda kako bitkoin vrtoglavo raste, a ne može ništa da učini. "Samo ležim i razmišljam o tome. Onda ustanem, krenem ka kompjuteru s nekom novom strategijom, ali ništa od toga. I opet sam očajan", kaže Tomas.

Dok napredna kriptovaluta dramatično raste, "Wallet Recovery Services" koji pokušava da pomogne korisnicima da povrate svoje "izgubljene novčanike", sada dobija tri puta više zahteva dnevno nego pre, odnosno u danu im se javi do 70 ljudi.

Video: Oborio Ginisov rekord: Ovaj prsten na sebi ima preko 12.000 dijamanata, a teži čak 165 grama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Peki

    13. januar 2021 | 10:03

    I ja imam slican problem.Znam śifru ali prazan novcanik.

  • 534

    13. januar 2021 | 09:23

    Bolje da odmah pogreši još 2 puta i nastavi da mirno živi jer u suprotnom...ludačka košulja mu ne gine a setiti se neće.

  • Šumadinac kg

    13. januar 2021 | 08:55

    Pa neka otvori pajserom!!🤣

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>