• 28

Posle cigareta, trgovci na komad prodaju i bombone, kapsule deterdženta, krastavac...

Cenu dobijaju tako što podele broj komada sa cenom koju su prethodno odredili za upakovan proizvod

  • 28
Placanje, novac, bombona, pelena

Foto: Shutterstock

U malim komšijskim prodavnicama, kojih je i dalje najviše u Srbiji, i dalje postoji praksa da mnogi proizvodi mogu da se pazare na komad.

Kupovina cigareta na komad nije nam nepoznata pojava, jer se već dugo po ceni od 10, 15 dinara mogu naći kod bliskih prodavaca na kioscima.

Danas prodavci sve češće komšijama kupcima izlaze u susret tako što im pojedinačno nude sve što može da se izvadi iz originalnog pakovanja, a da je i dalje zapakovano, kao što su čokoladice, bombone i slično.

Tako u jednoj ovakvoj prodavnici po ceni od 30 dinara može da se kupi jedna kapsula deterdženta za veš, jedan mančmelou, po jedna kuglica skupljih slatkiša, jedna pelena, a kako je u blizini veliko gradilište, na komad može da kupi i prethodno isečen hleb od kog radnici prave sendviče za doručak.

U apotekama u poslednje vreme nije retko videti kupca koji uzima po jednu kesicu preparata protiv prehlade, ili jednu tablu analgetika, kao i lekova koji ublažavaju upalu grla.

tabla sa lekovima

Lekove prodaju na tablu, foto: pixabay.com

Pandemija je donela i neke nove potrebe, pa prodavnice otvaraju i pakovanja maski koje se inače prodaju u kompletu od 10 komada i komšijama nude mogućnost da, kad im zatreba hitno, kupe samo jednu. Ista praksa postoji i sa pakovanjima rukavica.

U jednoj takvoj prodavnici na beogradskoj Paliluli objašnjavaju da to ne rade zato što kupci nemaju novca za veliko pakovanje, već zato što su hteli da im ponude brzo rešenje za hitan problem.

- Napolju je uvek mnogo dece, oni obično kupuju keks na komad dok su napolju. Mi smo mala prodavnica i trudimo se da imamo od svega po malo, ali ne kožemo da imamo sve proizvođače pelena, na primer. Pa, opet, držimo pelene i dajemo stalnim kupcima mogućnost da kupe nekoliko komada kad im zafali, pre nego što stignu do neke veće prodavnice i nađu marku koju inače koriste - kaže vlasnica ove prodavnice.

avokado

Avokado se prodaje na komad, foto: pixabay.com

Cenu dobijaju tako što podele broj komada sa cenom koju su prethodno odredili za upakovan proizvod.

U pojedinim radnjama prodaja na komad je način na koji se trgovci dovijaju da učine cene primamljivim, jer deluju niže nego kada su izražene po kilogramu. Ova praksa preselila se i na deo prodavnia sa voćem i povrćem. I dok se do nedavno na komad prodavalo samo ono skupo voće i povrće, poput avokada, na primer, danas se na komad prodaju i krastavci, jabuke, breskve, kruške...

Glavni problem leži u pojavi kaliranja, odnosno dehidracije voća i povrća koje dugotrajnim stajanjem gubi dobar deo vode, što se prvenstveno odražava na njegovoj težini, pa može da se desi da nešto platimo mrvicu više nego što u tom trenutku vredi.

 

Ni za pijace ovaj način reklame nije stran. Svi se još sećamo čuvene trešnje koja se pre nekoliko godina prodavala po ceni od četiri dinara po komadu, a više nikome nije čudno kad u prodavnicama vidi isečene komade lubenice.

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Зоран 80

    15. januar 2021 | 23:01

    Хвала владајућој свити. Дотакли смо дно.

  • Time machine - 1948.

    15. januar 2021 | 22:57

    Lider. Ekonomski tigar. Zlatno doba.

  • Sir Oliver

    15. januar 2021 | 22:48

    Toliko o poboljšanju standarda 😢

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>