• 20

Došlo na naplatu: Za kaput od 230 evra, morala je da plati porez od 90 evra

Velika Britanija je već počela da oseća posledice izlaska iz EU, na raznim poljima...

  • 20
kaput

Foto: Pixabay

Eli Hadlston (26) iz Londona nije bilo ni na kraj pameti da će joj, posle Bregzita, više naplaćivati isporuke. "Dodatni troškovi definitivno su bili šok", rekla je ona.

Velika Britanija je već počela da oseća posledice izlaska iz EU, na raznim poljima, a kada je reč o samim građanima, putnicima su tako na holandskoj granici oduzimali sendviče sa sirom i šunkom, zbog strogih standarda o kvalitetu namirnica.

Ovaj put jedna devojka je rešila da sebe počasti novom odećom, iskoristila je januarske rasprodaje, i naručila kaput i brojne bluze svoje omiljene marke, sa sedištem u Evropi. Ali, obe isporuke su odložene i zadržane u carinskim kontrolama najmanje nedelju dana.

Eli se iznenadila kada je od kurirske kompanije DPD dobila obaveštenje da mora da plati 58 funti troškove carine, PDV-a, i još 180 funti za narudžbinu. Dva dana kasnije, služba UPS joj je tražila još 82 funte (oko 90 evra) za kaput od 200 funti, ili skoro 230 evra.

- Nisam ni znala kada će paketi stići, pa sam sve poslala nazad bez plaćanja dodatnih naknada, i neću uskoro ponovo naručivati bilo šta iz EU - kaže Eli.

Kada je Velika Britanija bila deo carinske unije Evropske unije, roba se mogla slobodno kretati između zemlje i drugih država članica, bez naplate poreza na uvoz.

Međutim, trgovci iz EU koji šalju pakete u Veliku Britaniju sada treba da popune obrasce carinske deklaracije. Kupci će možda morati da plate i carinu ili PDV, u zavisnosti od vrednosti proizvoda i odakle potiču.

To je odgovornost kupca, a ne prodavca, koji često nema pojma koliki bi eventualni dodatni trošak mogao biti. Ne mogu se platiti unapred i naplaćuju se tek kada artikal stigne u Veliku Britaniju.

Video: Sve što niste znali o platnim karticama

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Logičar

    24. januar 2021 | 16:46

    Sada će Englezi videti kako je nama Srbima.

  • Marko

    24. januar 2021 | 14:24

    Sad mogu bolje da razumeju nas u Srbiji 😂😂😂😉

  • Cole

    24. januar 2021 | 14:31

    Nepravda ljudi nepravda Žao mi dobrih i poštenih engleza, nama su pomagali bezbroj puta a ovako im se vraća Nepravda

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>