• 10

Pekara je uvek dobra biznis ideja: Evo koliko para "zarade na vama" mesečno

, Telegraf Biznis

Cene hleba i peciva su skakale suptilno, iz godine u godinu, ali nam to nikada nije predstavljalo problem jer su svakako bile podnošljive. Ipak, ne treba zaboraviti da su sastojci za većinu pekarskih "đakonija" vrlo jeftini u samoj nabavci...

  • 10
pecivo, kroasan

Foto: Pixabay

Pekare su mesta koja u Srbiji možemo naći bukvalno na svakom koraku. U svetu ih je malo manje, ali su prisutne, i pecivo u njima nimalo nije jeftino.

Davno je prošlo vreme kada je hleb koštao mizerno u odnosu na prosečnu platu, jer sada postoje i razne vrste, koje podižu cene, a nailaze na interesovanje. Recimo, integralni, hleb sa semenkama, ražani, heljdin itd.

Hleb, kao osnovna namirnica, košta od 50 dinara pa naviše, ide čak do 300 dinara, ako ima "dodatke", a samo hlebno zrno je poskupljivalo iz godine u godinu, i to ne neznatno.

Treba pomenuti da je učešće brašna u proizvodnji oko 30 odsto, što je devet dinara. Ostali izdaci su energija, aditivi, radna snaga, prevoz robe.

Danas je teško ući u pekaru, a ne potrošiti nekoliko stotina dinara, i ljude uvek "prati" isti stav: za to sam mogao lepo da ručam. Mnogi nerado daju 400 ili 500 dinara za samo pecivo, ali su cene u pekarama takve.

Ako želite po barem 100 gr od tri ili četiri vrste peciva, onda je računica jasna. Takođe su skočile cene "pojedinačnog peciva", onog koje se prodaje po komadu, kao što je recimo hrono proja.

Pekare su odavno u svoju ponudu uvrstile i razne obrok-salate, te tako pastu za poneti, male količine, možete platiti i 300, 400 dinara. 

Neki stručnjaci se zalažu za to da u Srbiji hleb ne treba proglasiti za "socijalnu kategoriju".

Cene hleba i peciva u regionu i inostranstvu su još skuplje. U Hrvatskoj je vekna dvaput skuplja nego u Srbiji, a u Sloveniji čak četiri puta.

Delez Srbija, Maxi pekara

Foto: Vladimir Miloradović

Cene u marketu

Za razliku od pekara, koje su u mnogim zemljama "na glasu", odnosno drže cene i za najobičnije pecivo, prodavnice imaju malo realniji odnos, a statistika kaže da je sveža bela vekna od 500 grama najskuplja u Norveškoj.

Tamo košta čak 3,34 dolara, na Islandu 3,22 dolara, a potom slede Švajcarska (3,12$), Danska (3,03$) i SAD (2,71$). Na sredini liste, koja uključuje 104 svetske zemlje, nalaze se Slovačka, Češka, Brazil, Hrvatska, dok je Srbija zauzela 87. mesto, sa cenom hleba iz marketa od 0,50$. Zanimljivo je da je BiH deset mesta iznad nas.

Pekara, mesto na koje svraćamo pre posla

Bilo da rade ili ne, ljudi često odlaze u pekaru po doručak. Zapravo, mnoge i na prave i ne peku pecivo i hleb posle određenog vremena u toku dana. Jedan od najčešćih obroka zaposlenih su upravo žu žu, rol viršle, kiflice, kroasani.

U prosečnim pekarama, 100 grama nekog koktel peciva košta minimum 50 dinara, a 120 grama rol viršle - 80 dinara. Ukoliko vam je za doručak dovoljna ova količina, i čaša jogurta od 180 grama, to znači da samo za doručak na poslu mesečno dajete 1.650 dinara.

Prema anketi, koju je Telegraf Biznis sproveo, malo više od 40 odsto ljudi reklo je da ne doručkuje pecivo iz pekare, oko 17% daje više od 250 dinara svaki dan za pekaru, skoro 21,5% daje do 200 dinara, a preostali procenat ljudi kaže da dnevno u pekari ostavi 100 dinara.

Video: Imate li za hleb: Ova vekna košta 1.380 evra i najskuplja je na svetu

(Telegraf Biznis)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petar

    Nisu glupi Albanci što drže 90% pekara u Srbiji.. Tu je lova koja je veoma dobra.. Vrati ti se uloženo za 2 meseca.. Ostatak života živiš kao gazda sa dnevnim prilivom čisto 500 evra.. Pa vi vidite zasto se pekare ne zatvaraju i non stop se nove otvaraju...

  • Jovica

    Dogod se hleb baca on je jeftin

  • nije baš tako

    otvori se pekara u kraju i svi počnu da kupuju. pekar ima 100% zaradu. vide to drugi i otvore pekaru pored njega. oba zarađuju 50% naravno vidi i treć i misli ovde se uzimaju pare i otvori i on . i sada imamo u kraju tri pekare. počnu da fušare i skidaju cene jer sada zarađuju 33% i kvalitet im opada. tako da ljudi sada idu malo dalje gde je kvalitet i dalje ok.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke