• 1

Neće samo od sebe: 3 razloga zbog kojih vam ne uspeva štednja

Ne postoji čarobni štapić, morate biti strpljivi i posvećeni, ali pre svega - treba imati jasan cilj na putu štednje

  • 1
Kasica prasica, štednja, dečko, biznismen

Foto: Shutterstock

Štednja je uvek poseban izazov jer mnogi misle da im treba mnogo para "viška" da bi uštedeli, ali nije u tome poenta. Bolje odredite procenat nego iznos.

Jasno je da mesečno neće moći isto da uštedi onaj ko ima prihode od 50.000 i 100.000 dinara, ali zato oboje mogu da izdvoje 5% ili 10% od svoje plate.

Jedan će brže stići do cilja, ali to nije važno, bitno je da će oboje uštedeti. A kada smo kod cilja, to je prva stavka. Morate imati fokus, ako ga nemate, onda i ne čudi što ne uspevate da odvojite novac sa strane.

1. Nije važno zašto štedite, važno je da imate razlog. To mogu biti putovanje, stan, novi biznis, skupe cipele... Ipak, bez jasnog fokusa, nećete imati motivaciju.

2. Treba biti svestan svojih prihoda. Ne možete očekivati da mesečno ostavljate 100 evra sa strane, ako je to petina vaše plate. Dakle, vodite se procentima i idite polako ka cilju. Ako vam plata bude rasla, i štednja će biti veća.

3. Ne odustajte od cilja, iako dođete do pola, pa vam se učini da biste s tim novcem mogli sebi nešto drugo da priuštite. Recimo, ako štedite za kola i treba vam nekoliko hiljada evra, nemojte na pola puta taj novac potrošiti na "sitna zadovoljstva".

Ljudi su iz godine u godinu sve manje štedeli, a situacija je malo popravila tokom pandemije 2020. godine, zbog rastuće finansijske neizvesnosti. Ipak, neverovatan je podatak GOBankingRates iz 2019. koji kaže da je te godine čak 69% Amerikanaca imalo manje od 1.000 dolara u "šteku".

Video: Kako do manje potrošnje goriva u automobilu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf Biznis zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    25. januar 2021 | 08:47

    Nisi dovoljno bogat da bi mogao stedeti i trositi

  • Eur: <% exchange.eur %>
  • Usd: <% exchange.usd %>